Хрониките на жестокост, насилие, убийства продължават у нас. Криминалистът Иван Савов в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус"

Г-н Савов, как приехте вие тази новина за това знаково убийство посред бял ден на знаков бизнесмен Алексей Петров?

Определено новината е учудваща от гледна точка не толкова на времето и мястото на извършване на деянието, а на самото покушение. Защото, ако трябва да бъдем честни, Алексей Петров в последно време беше в сянката, не беше в така да се каже активния политически, икономически и публичен живот в България, и като че ли беше останал така на заден план. Определено, бизнесмен, известен със застрахователните си компании, но и човек със спорно минало, което е свързано и с ъндърграунда, което минало пък като че ли беше поизостанало назад вече и беше поизмил имиджа си. И изведнъж действително това покушение днес.

Г-н Савов, знак за какво е това убийство?

Ако може малко по-философски да подходим, според мен е знак за това, че човек не може да избегне съдбата си и не може да избегне миналото си, защото най-вероятно се касае за убийство, свързано естествено с дейностите, които Алексей Петров развиваше, и вероятно и възможно с някое от така по-тъмните части от тези дейности. Стана ясно, че все пак е бил с охрана, но ето виждате: Дори и човек, който взима мерки за сигурността си, който се счита за експерт по темата "Сигурност“, не може да се опази.

Да, стана ясно вече, че трима охранители са били с него. Политиците вече коментират, че това е знак отново, че трябва да бъдат извършени реформи, че правосъдието не работи, защото ако преди са били хванати извършителите, нямало е да се стигне до тук въобще.

Не, не, вижте, това са евтини спекулации на хора, които наистина се говорят ангро. Ако трябва да бъдем малко по-конкретни, първо, физическият извършител на това деяние най-вероятно е нает – човек, на който е платено, за да го извърши. В историята на България след 10 ноември до днес мисля, че не се сещам за такъв извършител, който да е хванат. И най-вероятно за съжаление и този няма да го хванат. Друг е въпросът кой би могъл да бъде поръчителят на това деяние, и там, в тази посока според мен следва да се подведе разследването. А какво значение има съдебна реформа за това, че в България традиционно 30 и няколко години вече периодично ставаме свидетели на подобни покушения?

Съдебната реформа има значение за цялостното социално спокойствие на обществеността, тя има значение за това най-разпространената битова насилствена престъпност, тази, която за съжаление е бич за обществото, да бъде ограничена максимална, а по отношение на това хора като лицето Алексей Петров, да бъдат някакви фактори - държавата, тук вече политиците носят пряка отговорност. Защото българският политически пейзаж са съжаление все още, все още е изпъстрен с лица подобни нему. И ще спра дотук.

Като казвате за политическия свят, а според вас в политически план това убийство ще има ли отражение?

Ами то вече има, защото така чета тука по медиите, че всеки така от водещите политици спекулира. А няма какво да се лъжем, г-н Борисов би могъл да бъде един от хората, които да бъдат посочени като ползващи се от това, че г-н Петров е убит днес, и аз подозирам, че ще станем свидетели на разни такива нападки, и за съжаление за пореден път на ниско махленско ниво. Според мене в случая става въпрос за разчистване на сметки, които са свързани изцяло с дейности, които нямат общо с политиката.

Какво например имате тук предвид, малко по-конкретно?

Ами например бизнеси, например конкуренция, опити за натиск от страна може би на г-н Петров спрямо някой, а не изключвам и нещо, свързано с миналото на г-н Петров, и с това, което някога е вършил и което всъщност беше в сферата на ъндърграунда така да се каже.

Сценариите, които могат да бъдат направени, са наистина много и много спекулативни, защото не са ясни много неща. Но кои ситуации според вас могат да бъдат навързани към това убийство?

Алексей Петров беше човек, който успя да стабилизира бизнеса си, и той е един от сравнително малкото останки от онова време, хора, които успяха да легализират дейността си, и на всичко отгоре фирмите му се радваха и се радват на доста голям успех, и то съвсем нормално и легално.

Той беше човек с обществена позиция, преподавател в Пловдивски университет, с научно степен. Освен това, беше обвързан и с работодателските организации и с позиция в тази посока. Т.е. тука виждате, че има няколко успоредни линии, в които г-н Петров се развивал във времето, и всяка една от тях би могла да доведе до нещо, което да излезе, да бъде евентуален мотив от някой. И пак казвам, 5-10-15 минути няма да ни стигнат, за да разнищим цялата биография, но със сигурност той беше човек, който имаше и позиции по разни въпроси, включително такива, които бяха доста, как да кажа, парещи картофи за обществеността.

Неслучайно, може би, е определян и като политически архитект.

Ами човек с позиция не винаги се харесва от всички и даже не би трябвало да се харесва от всички, така че да, със сигурност в някои моменти през изминалите 15-20 години е участвал в пренареждането на политическия пейзаж. В момента схемата е такава, че никой от лагерите и нито една от позициите, които традиционно в България бяха възприемани като някаква крайност и като някаква твърда позиция в икономическите отношения и в политиката, тази политика постоянно я бъркаме, да му се не види, във всичко, в момента - нищо не си е на мястото и всичко е разбъркано. Така че в този момент исторически просто наистина трудно може да се даде еднозначно определение защо някой би желал да го убие този човек.

По-скоро икономическо или политическо е това убийство?

За мен е по-скоро икономическо.

Защо?

Ами защото всъщност в крайна сметка той беше доайен в някои бизнеси и в България, особено застраховането, и това трябва да се каже бе най-силното му място. Надали някой от студентите му в Пловдивския университет му е имал зъб, защото го е скъсал на изпит примерно. Това в кръга на шегата естествено. Тъй че според мен да, по-скоро икономически биха могли да бъдат мотивите. Но със сигурност това е подготвено деяние, със сигурност е следен въпреки мерките, които всички така вече стана обществено достояние, че той е взимал ежедневно: Че е сменял от автомобилите си, че до последно не е било ясно с кой от охранителите си ще се движи същия ден и т.н. В крайна сметка са установени неговите навици и е извършено това деяние, което мястото на извършване е такова, че всъщност извършителят за съжаление се е оттеглил доста лесно.

Започнахме разговора с вас за това, че хрониките на жестокост, насилие, убийства продължават. Коментари сега има във връзка с това, че времената за саморазправа може би и ъндърграундът се връщат. Вие на какво мнение сте и как според вас подобни убийства влияят днес на нашето общество?

Ъндърграундът го е имало винаги, има го и ще го има. Този тип, специално този тип убийства ги е имало също винаги назад във времето. За мен в момента не трябва да се изпада в някаква такава излишна истерия, че се връщат мутренските години, защото слава Богу, хората не се стрелят по улиците, както беше 90-те години, и слава Богу, медиите колкото и често да съобщават за инциденти, не са тази тежка криминална хроника, която бяха вестниците от 90-те години.

Задължително трябва да кажем обаче, че сигналът е, че все пак в България има общо чувство за безнаказаност, и тук за съжаление витае едно усещане, че може да бъде направено нещо, което в други държави не би могло да бъде. Т.е. да кажем относително по-лесно може дори и да се организира едно покушение върху някой. Така че сигнал има, сигналът е, че службите ни за сигурност и цялостната система за сигурност, която е имунната система на държавата, при нас не работи добре, сигнал има определено към Държавната агенция за национална сигурност, с която вижте, даже така да се каже по ирония г-н Петров беше свързан, че тя не си върши достатъчно добре работата, защото всъщност една от дейностите точно на тази служба е да извършва разследвания, проверки, да води наблюдение върху бизнес връзките на едрия, на крупният бизнес в България и съответно да предвижда някакви евентуални подобни конфликти, които да доведат до разчистване на сметки.

Сигурно според мен гангстерска война в смисъла на гангстерските войни от 90-те години, когато се стреляха мутрите с BMW-ата по улиците, не би трябвало да очакваме, но определено имаме червен сигнал, върху който трябва да се замислят съответните служби.