Ивайло Захариев, режисьор на постановката "Мим-Арт“ за глухи и чуващи зрители в интервю по Радио "Фокус" за предаването "Добър ден, България"



Ще си поговорим за звука на глухите хора и театралната постановка на театрална група "Мим-Арт“ за глухи и чуващи зрители - "Двете малки свраки“. На телефонната линия в момента е режисьорът на постановката Ивайло Захариев – актьор и режисьор. Ти си режисьор на постановката "Двете малки свраки“ – радиопиеса. Как се роди идеята да направиш тази постановка?  


  

Тази пиеса, всъщност нейното оригинално заглавие е "Джими и Алфред“ – една радиопиеса, която Михаил Казаков прави специално за националното радио и имах удоволствието да изиграя една от ролите. Но после се сетих, че тя ще бъде завинаги скрита за глухата общност и затова заедно със самия автор направихме една реконструкция лека, за да може да се поставя на сцена, и екипът на театър "Мим-Арт“ да се включи вече с новото заглавие "Двете малки свраки, носещи късмет“ да го изиграем така, че хем чуващите, хем глухите да могат да се насладят на това произведение.  

  

С нея дебютираш като режисьор, нали така?  

  

Точно така, това ми е първият режисьорски опит на сцена.  

  

А как актьорите приеха твоята идея?  

  

За щастие с трупата на "Мим-Арт“ ни събират много години работа, в които още след моето завършване, а пък и след тяхното завършване на Театралната академия сме играли  много представления. И някак, когато художественият им ръководител Мария Атанасова ми предложи да направим нещо заедно, видях тази възможност пак нашето приятелство да продължи по един нов начин и ми хареса…  

  

И те приеха добре.  

  

Понеже  те ме виждат мен като приятел, някак си дистанцията между актьор и режисьор я няма. Споделяме си всичко, приемаме всякакви предложения и работата върви много добре.  

  

А ти научи ли жестовия език?   

  

Да. Аз още навремето го научих, когато започнахме репетиции с тях, преди години и сега даже ме поправяха за някои от тях, които с времето съм объркал. И се радвам, че може сега да общуваме свободно.  

  

Това е чудесно.  

  

Да.  

  

Нека да подчертаем само, че глухият човек всъщност може да говори.  

  

Точно така, точно така. Вече такива са методологиите, че могат да изразяват себе си, освен чрез жестове, и чрез глас. Даже една от актрисите успяхме да сложим по такъв начин микрофона, да може да изговори своите реплики, записахме ги и те вървят като гласа на един от героите така, че тя да може да изиграе по най-добрия начин тази роля.  

  

А театър "Мим-Арт“ всъщност правят постановка за първи път за деца, нали така?  

  

Не, те имат доста представления. В момента се радваме, че нашето представление е финансирано от Министерството на културата така, че да можем наистина да достигнем до повече деца. Но те имат и други  постановки. А имаме и планове за нови, така че гледаме напред.  

  

Може ли да издадете малко?  

  

Да.  

  

Какво предстои?   

  

Предстои, искаме сега, след като направихме това детско представление, да направим едно ново представление за възрастни, където пак да могат глухи и чуващи актьори да играят. И също така нашата публика да има възможност хем чуващите да гледат, хем глухите също така да разбират и да са част от културния живот на театъра. В сегашното представление има и чуващ актьор, за да може по някакъв начин тази приемственост, нещата да бъдат поставени на равно ниво. И се радвам, че наистина Георг Киряков, който дойде като гост-актьор, прие и даде цялото си сърце, за да опознае екипа и да даде най-доброто от себе си.   

  

Декември месец беше премиерата, нали така?  

  

Да.   

  

Как премина? Как бе приета постановката?  

  

Сега за съжаление имахме малко трудности, защото в болничен трябваше да излезе екипът. Гледаме за февруари месец да можем да подновим представленията. На 25 и на 26 февруари да го играем в залата на театър "Мим-Арт“, който е в квартал "Стрелбище“.  

  

В София.  

  

В София, точно така. Имаме и планове за турне из страната, така че съвсем скоро ще пусна информация в социалните мрежи и за това.  

  

Добре, следим вашата информация в социалните мрежи. Благодарим много за този разговор.  

  

Моля.  

  

Желаем ви успех!  

  

Много благодаря и аз. Всичко добро!