Ще използвам метафора за визитата на военния министър в САЩ, която би се вписала най – добре  от гледната точка на Тагарев, а именно – "Отидох, видях и обещах!", каза генерал Шивиков в интервю за "Фокус".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев замина на 9 януари на петдневно работно посещение в САЩ. Визитата бе продължение на започнатия през септември 2023 г. стратегически диалог между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Какъв е Вашият прочит на тази визита?

Малка поправка относно стратегическият диалог, който не е започнал през септември 2023 година, а в края на деведесетте години, когато в министерството на отбраната имаше група американски офицери, които методически ръководиха реформата на българската армия и резултатът е, че имаме малка, неокомплектована с личен състав армия, с остаряла техника, чийто ресурс изтича или е изтекъл вече. С това искам да подчертая, че диалогът има своята десетилетна история. Ако съдим по официалните източници на информация ще трябва да се съгласим, че посещението на Тагарев е "епохално“ и се е увенчало с огромен успех, който би  трябвало да определи съдбините на БА и от там на Отечеството през следващите десетилетия, разбира се в "положителен“ аспект. Всъщност според мен това беше една служебна екскурзия на Тагарев и началника на отбраната с една единствена цел да докладват на чиновниците т.е. на лицата, които ги ръководят от администрацията на президента Байдън какво са изпълнили от предишния пакет указания и естествено да получат новите си задачи. А, като кризисен пиар, от който има крещяща нужда целият кабинет на сапунения академик да посетят заводите производители на предплатените самолети F-16 и бойните машини Страйкър, за да покажат на обществото, че всичко се случва по предписание и че правителството се справя отлично. Дори бяха разпространени снимки как Тагарев се подписва на евентуалния първи самолет. Постарах се да намеря информация по американските медии как са отразили това "стратегическо“ посещение, но не намерих нищо. Има една снимка, на която се вижда лице с неопределен на вид пол да посреща Тагарев на някакви стълбища. Дори на сайта на нашето министерство на отбраната няма информация с кого е имал среща господин Тагарев. Иначе в поръчковите и удобни медии се придаде достатъчна помпозност на тази екскурзия.

Тодор Тагарев е фигура, която много се отличава от правителството - той е най-известен в НАТО - заради личните си качества, което го прави много атакуван. Според американски източници посещението му е едно от най-качествените на министър на отбраната от Източна Европа в САЩ. Съгласен ли сте с тези американски източници? Качествено ли беше това посещение?

Съгласявам се, че Тагарев се отличава сред останалите министри с няколко неща: на профилната си снимка позира със знамето на Украйна, а не на България. Преди да стане министър е бил съветник в министерството на отбраната на Украйна, но няма категорични данни, че повече не е съветник. В своята си професионална кариера, като офицер е служил  на различни нива в щабове на ниско и средно ниво, но за кратко. Не се е сблъсквал с реалните проблеми на войсковия живот, а дълги години се подвизаваше в Института по отбрана. Възпитаник е на добрата съветска военна школа, където е защитил дисертация.

През годините е заемал синекурни длъжности в структурите на агенциите в НАТО.

Относно твърдението, че посещението му е едно от най – качествените и значими ще Ви отговоря с факт от посещението: господин Тагарев участва в някаква конференция на някакъв Атлантически съвет, която се излъчваше в YouTube канал и липсата на поне едно малко комюнике, относно визитата в някоя голяма обществена американска медия са категоричен знак, като какви партньори ни разглеждат отвъдокеанските ни съюзници. Все пак това е министър на отбраната на страна, от чиято територия се интересуват САЩ и би било редно да се вдигне ранга на лицата от страната домакин. 

При посещението на българската делегация във Вашингтон не са поставени допълнителни искания за помощ за Украйна, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в САЩ. Това добър знак ли е? 

Това, че Тагарев е заявил нещо за пред българската публика не означава, че това е самата истина. Аз се съмнявам и допускам, че пак сме поели ангажименти, защото в същото време тримата "големи“ Борисов, Пеевски и Петков във видео конферентна взръзка със Зеленски му обещаха, че помощта от България за Украйна ще продължи до "пълната“ победа на Украйна, в която да вярват останаха само те и Тагарев. Всичките тези приказки и обещания  не са изпуснати ей така, те са съгласувани със САЩ. Не ни очаква нищо добро и тепърва ще има да берем от горчивите плодове, защото за пореден път в най – новата ни история сме на грешната страна. 

Министърът обяви, че американските съюзници са дали много висока оценка за действията на кабинета за модернизирането на армията. Да припомним, че страната ни е в процедура по придобиване на 16 изтребителя F-16 BLOCK 70 за около 2,6 млрд.долара. 8 от тях бяха платени наведнъж през 2019 г. и се очаква първите бройки да пристигнат в началото на 2025 г. САЩ увериха във Вашингтон военния министър Тодор Тагарев, че правят българските изтребители F-16 Block 70, все едно ги правят за тяхната армия. Бихте ли разяснили какво означава това? 

Как няма да дадат висока оценка, като се оказа, че сме платили най – високата цена и за самолетите и за Страйкърите и то в пъти. Вече излязоха подобни сведения, доказващи това. Всичко това на гърба на българските данъкоплатци. Не знам що за информация е това, че бъдещите български самолети и бойни машини са правени сякаш са за американската армия, явно и при тях има двойни стандарти. Дано поне това да е истина, за която говори Тагарев! Защото преди години, когато се закупиха първите фрегати, които бяха втора употреба без въоръжение и впоследствие трябваше да се купува въоръжението и до сега ВМС имат проблеми, които се решават по български. 

Освен важността на модернизационните проекти за Сухопътните войски и Военновъздушните сили, било обърнато особено внимание на необходимостта от изграждане в страната на регионален център за ремонт и поддръжка на бронираните бойни машини от фамилията "Страйкър". Вашият коментар на тези акценти? 

Това по същество е правилно решение, защото в един момент тези машини ще се нуждаят освен от поддръжка, а и от ремонт. Много по евтино би било тези ремонтни дейности да се извършват у нас. Все пак имаме добри традиции и съм убеден, че колегите ще се справят отлично, стига да получим лиценз и технологиите за тези дейности от американците. 

Как бихте обобщили накратко с няколко думи визитата на министър Тагарев в САЩ? 

Ще използвам метафора за визитата, която би се вписала най – добре  от гледната точка на Тагарев, а именно – "Отидох, видях и обещах!"  Какво искам да кажа с това? В интервюто акцент беше, че господин Тагарев обеща на американците, че ще се бори да промени историческите факти, такива каквито са се случили, за да  намали чувството на българите на признателност към Русия и руския народ. Явно същият се вживява в ролята на съвременния Херодот. Но, явно тази му роля е малка за него и побърза да се оприличи на един Гьобелс на 21 век, като призова за тотално следене не само в "официалните", но и в социалните мрежи на лицата, които имат смелостта и знанията да казват истината и само истината. Ние живеем от февруари месец на 2022 година в условия на суспендирана конституция, като ни е отнето правото ни да бъдем обективно информирани. Демокрация по български угоднически към господарите с фашизоидни прийоми към собствените граждани. И накрая, но не по – малко по значение е и поканата да се разположат американски войски на наша територия без санкция на българския парламент към този момент. Освен това в интервюто му в една българска телевизия, която му предостави отлична контролируема среда без неудобни въпроси, същият заяви, че страната ни започва ударно да изгражда и усъвършенства прилежащата инфраструктура, за да могат бързо и пълноценно да се развръщат съюзническите войски. Започна строителството на войскови район, където ще се разположи дивизионен щаб на НАТО, разбира се за удобството и комфорта на чужденците. У нас през последните 30 и повече години почти нищо не е построено за българския войник, сержант или офицер. Този министър не може да реши проблема с изхранването на бъдещите офицери от Националния военен университет, но тръгнал да решава глобалните проблеми. Какво да се очаква от човек с чуждо знаме на профилната му снимка? 

Да минем към една друга наболяла тема – паметниците, които дразнят една определена част от населението. Как ще коментирате премахването на паметника на Съветската армия в София, нападките и искането за демонтаж паметника на "Альоша" в Пловдив и вандалското счупване на бюста на Граф Никола Иганитиев във Варна? 

Категорично съм против и осъждам вандалските актове. Явно за нашите евроатлантици пример за подражание са талибаните в Афганистан и бойците от Идил в разрушаването и заличаването на историческата памет. Тук ме карате да се върна назад във времето, когато в началото на демократичния преход обществото ни беше крайно разделено, но двете страни бяха почти изравнени по численост, но не се посегна да се унищожават паметници, а напротив бяха издигнати други в памет на жертвите от репресиите. Днес една изключително малка част от обществото ни, но разполагаща с инструментите на властта, с жестоко ниска обществена подкрепа, радваща се на неограничен медиен комфорт разделя обществото и руши мостовете на националното единение само и само да угоди на менторите си от посолствоТо. Казвам това, защото ще припомня приоритетите на сегашния американски посланик, а именно: бърза и безвъзвратна диверсификация и откъсване  от руските енергийни източници; борба с пропагандата и фалшивите новини; медийно ограмотяване на българското население относно историческите факти; реформа в съдебната система и изборния процес. Питам Ви кое от всичките тези намерения не е изпълнено или не се изпълнява? Няма таково греховно падение на политическият ни елит в историята ни, но тя е най – добрия съдник.

"Свободна Европа" публикува анализ на мерките, които са необходими да се предприемат, за да се интегрират имигрантите в България. Според анализа стихотворението "Аз съм българче" пречи за интеграцията на децата на имигрантите у нас. Вашият коментар за емблематичната творба на Вазов?

"Аз съм българче. Обичам наш‘те планини зелени, българин да се наричам първа радост е за мене ....." Не си играйте с националното съзнание и гордост, неуважаеми служители на чужди организации. Падението е, че тези лица са по рождение българи,  по убеденост слуги, а по поведение предатели. Търпението е до някъде, след това обратен път няма, а само напред за защита на националната кауза, български дух и традиции. Така започна и в Украйна. Това ли искаме?  Това е коментарът ми.