Щангистът Ангел Русев, който спечели трета поредна европейска титла по вдигане натежести при мъжете, пред Георги Куситасев за предаването "Спортът на Фокус" на радио "Фокус" за представянето си и това на отбора на България на Шампионата на "Стария континент" за мъже и жени в Ереван, Армения. 

Интервюто е направено 2 дни преди Карлос Насар да стане европейски шампион с три световни рекорда!

Здравей, Ангеле, и честита трета европейска титла при мъжете. По-специална ли е тя в сравнение с останалите в твоята кариера?

Да, по-специална е, защото я посветих на моя син, който направи 40 дни, денят преди да стана европейски шампион. Аз не бях там и затова му посветих медалите и ги подарих на него.

Да ти е жив и здрав! Как се казва той и смяташ ли в бъдеще да го направиш щангист като теб?

Алдин се казва. Не смятам аз да го правя – да избере той сам пътя си, както аз го направих.

Разкажи ни за форума. Очакваше ли да станеш европейски шампион?

Тя, нагласата, от години си е една и съща – да стана европейски шампион, защото мисля, че в Европа още няма такъв, който да ме победи. Целите бяха ясни, постигнахме ги и всичко мина по "мед и масло", както се казва.

Да се върнем тогава към теб. Много неща се случиха в последните месеци в твоя спорт у нас. Всичко нормално ли е вече, изплатени ли са всички дължими суми от Федерацията, как се работи в момента и има ли някакви проблеми?

Ако говорим за президента – да, Ариф Маджид е вече, но заплати и финансиране все още нямаме. Пари не сме получавали от декември месец досега. Аз благодаря на доц. Панайотов, който ми помага с пари, и тренирах с тях. А другите момчета – по клубовете, каквото могат да измъкнат.

С оглед на това, че се оправиха нещата във Федерацията, очаквате ли да постъпят вече средствата и дължимите суми към вас?

Очакваме вече, защото става едно демотивиращо за следващото състезание, ако има още такива проблеми, и безпаричието, което може да има, ще бъде демотивиращо.

Има ли момчета от отбора, които се отказаха да се състезават точно заради това, заради дължими суми, или не?

Не, няма такива момчета. Всички момчета, които в момента са в момента в Ереван, всички изтърпяха. Казаха "Ще търпим“. Но както се знае, човек търпи до някаква степен.

Обещания имате ли някакви за кога ще бъдат изплатени тези средства, заплати?

Обещания нямаме. Ние не искаме обещания, защото миналата година се обещаваха някакви неща и не се спазваха от страна на стария президент и затова казахме, че ние обещания не искаме и няма да вярваме оттук насетне на обещания. Затова явно и никой нищо не обещава. Ще чакаме и ще видим какво ще се случи.

Тази трета европейска титла няма ли да "натежи" и за решение на този проблем?

Ще натежи. Това безпаричие, което го имахме, и тези постижения, които постигаме, както се казва, с лични средства и помощ по някой път отстрани. Тази титла ще бъде най-запомнящата се в моята кариера не само заради детето ми, а и заради болките и всичко, което изтърпяхме от една година насам.

Управителният съвет на Федерацията по вдигане на тежести гласува на първото си заседание в началото на месеца временен треньорски състав, в който Иван Иванов остава главен треньор. Но какво ще се случи след Европейското? Ти как мислиш, има ли шанс досегашният треньор да бъде освободен при по-слабо представяне на отбора от миналата година?

Той е избран временно, но според мен ще бъде изцяло както преди си беше постоянен треньор. Не може да е виновен и не може да го махнат, защото някои от състезателите не са успели и нямаме добро представяне на Европейското. Ако има евентуално лошо класиране, това може да се дължи на безпаричието, за което си говорехме, защото много хора си мислят някакви неща, които не са верни. Старши треньорът се опитва дори с лични средства да помага на повечето състезатели. Мисля, че старши треньорът Иван Иванов, не трябва да се маха, защото той е много добър треньор и много добър човек, помага на всички.

Ти доволен ли си от своя резултат в Ереван? Взе титлата, но съм наясно, че си максималист, а преглед показва, че резултатите ти са по-слаби от спечелените предходни две евротитли.

Исках да стана европейски шампион и да приключа, да не минавам трети опит, защото оттук насетне трябва да се пазя за Олимпийските игри, а не да се хвърлям в момента да правя някакви щуротии и да се контузя, защото сега най-малкият удар, най-малката контузия може да ме свали от Олимпийските игри и да остана много назад в класациите.

Прави впечатление, че и част от останалите ни щангисти показват по-слаби резултати отпреди година. На какво се дължи това?

На мен и на Валентин Генчев ни се родиха деца и по тази причина ние и двамата не сме тренирали, колкото другите. Но другите си имаха лагери, имаха си обстановка. Явно това състезание просто ги притесни. Наистина състезанието беше доста притеснително. Освен конкуренцията, която е доста голяма във всяка една категория в момента, и залата, в която бяхме – тя е доста голяма, имаше доста силно осветление. Не е оправдание, но дори и на мен ми пречи, дето съм присъствал сигурно на 10 Европейски първенства общо. И на това може да се дължи. Нищо не знам за другите, не съм говорил с момчетата, защото като направиш "0" е малко кофти да говориш с някой как се е случило, защо се е случило.

Иначе като подготовка всичко нормално ли протече за националния отбор? Имаше ли проблеми?

Не, никакви проблеми. Този лагер целият си беше в Русе. Нямаше никакъв проблем с тренировките. Странични болки винаги сме имали – нещо, което е нормално за нашия спорт, но оттам нататък нямаше никакъв проблем за нито един състезател.

В предходно интервю пред "Фокус“ каза, че при медал от Олимпийските игри в Париж, които са догодина, ще се оттеглиш от спорта. Какво ти предстои и какво трябва да направиш, за да се класираш за най-големия спортен форум на планетата?

Тази година има две състезания, на които на 99% трябва да участвам, за да мога да направя двубой от поне 280 кг, за да мога да вляза в челната десятка в олимпийската до 61 кг. И оттам насетне вече чакаме да видим как ще се подредят нещата до Европейското първенство и Световното и дали някой ще ме изкара от ранглистата от 10-ото място.

Друг българин, който може да те измести от квотите, но от друга категория, има ли?

От друга категория не. Все още не сме говорили по тая тема, защото класацията току-що започва. Само Габриел (Маринов) и Божидар Андреев засега са в класациите. И за тези две квоти ще се борим евентуално трима-четирима човека. 

Предполагам, че останалите са Карлос Насар, Христо Христов?

Не, Карлос е 100% участник. И за следващата трябва да се борим аз и Иван Димов.

Какво се случва с Христо Христов и защо той не е на Европейското първенство?

Недобра подготовка, контузия и това е, това знам. При него контузията е и психическа, той е доста отслабнал след Олимпийските игри. Но мисля, че ще се завърне за следващата Олимпиада поне. Трябва да се завърне, защото той заслужава.

За финал да завършим положително. Какво смяташ, че ще се случи с българските щанги в следващата една година?

Мисля, че всичко ще е наред, най-после. Вече, както се вижда, се успокояват нещата и ще успеем заедно. И дано всички, които ще се готвим за Олимпиадата и за цяла България, да успеем заедно да спечелим медали. 

Очакваш ли България да спечели титла на Олимпийските игри догодина в Париж в твоя спорт?

Да. Това е Карлос Насар на 100%.

Твоето име?

Моето име може да бъде някъде към бронзовия медал, но за Карлос Насар съм сигурен, че ще стане олимпийски шампион.

Благодаря ти много за това интервю.

И аз благодаря.