Лечение с пиявици – това е темата на днешната ни среща. Дори да сте почитател на традиционната медицина, със сигурност сте чували, че в миналото са се използвали пиявици за лечение на различни заболявания. При какви заболявания този вид лечение дава резултат, на какво се дължи ефектът, може ли пиявиците да въздействат, дори когато традиционната медицина "вдига ръце“?

Д-р Фарида Калбахани, инфекционист, с над 30-годишен лекарски стаж, председател на Международната асоциация по хирудотерапия и пръв сертифициран хирудотерапевт в България, в интервю за предаването "Здравето на фокус“ на Радио "Фокус“

Д-р Калбахани, какво означава хирудотерапия и какво Ви насочи към този метод?

Хирудотерапията е лечение с медицински пиявици. Това са пиявици, които се отглеждат в специални биоферми, защото пиявиците в природата нямат слюнка. По принцип има около 400 вида пиявици, от тях само 3 вида са медицински, но в природата те са напълно унищожени и са вписани в Червената книга. Тези пиявици ги има само в биофермите, откъдето лекарите ги купуват. Пиявиците са абсолютно гладни и имат огромно количество слюнка. В тяхната слюнка се съдържа веществото хирудин. От тук идва наименованието хирудотерапия. Хирудинът е открит през ХIХ век от немски лекар. По тази причина всичко, което е било преди ХIХ век, не е било хирудотерапия, а просто кръвопускане, с помощта на пиявици. Хората мислили, че това кръвопускане лекува, оказало се, че лечението е със слюнката на пиявицата.

Хирудинът е лечебното вещество?

Точно така, но се оказало, че освен хирудин, в слюнката на пиявиците има още 200 вещества. Едно от тези вещества е дестабилазата, която е открита около три години преди това. Тя помага чрез съединителната тъкан да проникне цялата слюнка, тъй като това практически е невъзможно да се постигне с лекарства. Заради това, там където поставим пиявицата, слюнката прониква през различни сраствания, навсякъде прониква и тази слюнка въздейства лечебно. Тези 200 вещества дават максимален ефект, когато работят заедно.

Днес, когато науката е напреднала толкова много, не може ли тези вещества да бъдат изработени по химичен път?

Много учени работят върху този въпрос по целия свят, но до момента никой не е успял. Когато херудинът не е в пиявиците или в човешкия организъм, той се разрушава. Не могат да го създадат по изкуствен път. Нещо повече, пробвали са да създадат генномодифицирана пиявица, тъй като генома на пиявицата е разшифрован. Оказало се, че в нея няма тази слюнка, защото в слюнката на автентичните пиявици се съдържат около един милион различни микробиоми, на които също трябва да бъде открит генома. Само тогава е възможно да бъде създадена по изкуствен път такава пиявица, каквато е сътворена от Бог и природата.

Вие направихте уточнение, че лечението с пиявици преди ХIХ век не е било това, което е в съвременния вид. Какви точно пиявици се използват днес?

Те трябва да бъдат един от трита вида медицински пиявици. Само тези видове, които са отгледани в изкуствени условия, които са абсолютно стерилни и не са се хранили 6 месеца, за да съберат слюнка, само те могат да се използват. Те се изследват максимално, че в тях няма никакви микроби, едва тогава се продават от биофермите. С тези пиявици работят хиродотерапевтите. Всички останали пиявици, които ги ловят в реките, блатата и т.н., това не е хиродутерапия.

В България има ли ферма за отглеждане на медицински пиявици?

В България няма. Опитахме се да създадем такава ферма, но не ни дадоха разрешение. По тази причина се налага да внасяме от френски биоферми. В целия Европейски съюз има 3 биоферми – две в Германия и една във Франция.

Защо в България не е разрешено създаването на такива биоферми?

Отговориха ми, че в Закона за здравето няма условия, не е предвидена хирудотерапията. Това действиетелно е така. В Закона за здравето не е вписана такава терапия. Заради това тук никой нищо не знае за хирудотерапията.

Този метод на лечение използва ли се в другите европейски страни?

Абсолютно. В Германия например здравната каса плаща за хирудотерапия, във всяко хирургично отделение има хладилник с пиявици. И ведната след операция, хирургът поставя пиявици на пациента. Това се прави в Полша, Великобритания, САЩ, Канада. За съжаление, в България не знаят и сякаш не искат да знаят.

Колко дълго може да живее пиявицата, преди да бъде използвана?

По принцип пиявицата издържа три години без храна, след това умира. През тези три години тя трябва два бъде използвана. Нейната употреба е еднократна, само веднъж в живота си тя се храни и след това се унищожава като медицински отпадък.

Как точно протича лечението, какво се случва?

Преди да Ви отговоря на този въпрос, ще кажа, че аз също бях лекар традиционалист. Въобще не вярвах в други методи на лечения, освен оперативно и медикаментозно. Но в живота ми се случиха събития, заради които се наложи да повярвам. И действително пиявиците работят уникално.

Как протича лечението? Най-напред казвам на пациента какви изследвания трябва да направи и да ми ги предостави. Аз ги оценявам и ако човекът е подходящ, изготвям схема, по която ще работим и назначавам час за първата процедура. Първата процедура най-често е около ануса, защото това е най-замърсеното и в същото време най-безопасното място в организма. Пиявиците привличат тромбите от целия организъм, заради това няма опасност тромбите да попречат на тялото или да запушат нещо. След това се назначават и другите процедури. На тялото трябва да се поставят толкова пиявици, колкото килограма тежи. Т.е., ако човек тежи 70 килограма, той ще има 7 процедури, всяка от тях с по 10 пиявици, ако е 100 килограма – 10 процедури с по 10 пиявици.

През какъв период от време са процедурите?

1-2 пъти в седмицата, но това зависи от диагнозата, от килограмите, от артериалното налягане.

Колко време пиявиците престояват върху тялото?

Зависи от това колко е замърсен човек. Колкото по-замърсен е човек, толкова по-гъста е кръвта му, толкова повече са тромбите и повече трябва да останат пиявиците. Средно от 30 минути до 2,5 часа. Интервалът е огромен, защото зависи какъв е човекът.

Вие ли махате пиявиците от тялото или те сами падат?

Не е възможно да ги махнеш, защото те имат 300 зъби и всички са забити в капилярите. Докато не са готови, те не падат. Когато се нахранят, падат сами. Аз ги събирам и унищожавам. На всяка точка, на която те са били, се образува рана и започва да тече кръв, лимфна течност и тромби – огромно количество. Всичко това изтича навън и човек вижда, какво всъщност е било в него.

Колко време от раните продължават да изтичат секрети?

Шест часа тече много силно, след това продължава по-бавно. Обикновенно кръвотечението спира след 24 часа – понякога по-рано, понякога по-късно. Това също зависи от самия човек – от неговата замърсеност и от заболяването.

Трябва ли пациентът да дезинфекцира раната?

Не, не трябва. Пиявицата има в слюнката антибактериални вещества, които помагат раната бързо да заздравее. Единствено човек трябва да има специални превръзкаи, за да не се облее с кръв. Но с тези превръзки той спокойно ходи.

След колко време идва резултатът за пациента? След първата процедура може ли да усети облекчение?

При хеморуидите – да, но при другите заболявания не се случва толкова бързо. Човек е много тромбозиран, те са по всички съдове. Докато не ги изхвърли навън, докато всичко това не излезе, човек не може да усети резултат.

Какво е усещането на пациента по време на самата терапия, той изпитва ли болка, когато пиявиците се забиват в тялото му?

От три до пет минути усеща щипане като от коприва. Това е моментът, когато пиявиците отделят слюнката, това е като инжекция. През цялото останало време, докато пиявицата е върху тялото, вече няма никаква болка, никакъв дискомфорт. Аз работя с деца, те дори не плачат.

Как преценявате къде точно да бъдат поставени пиявиците и кои са традиционните места?

За това как да се състави схема на пациента, аз учих много дълго. Освен че, съм лекар, за да бъда хирудотерапевт, учих още две и половина години. Разработва се схема, която е абсолютно индивидуална за всеки човек. По принцип около ануса и пъпа са обичайните места, около които излизат тромбите, и които е необходимо задължително да се използват. Всичко останало зависи от изследванията, диагнозата, кръвно налягане, теглото на пациента. Абсолютно при всеки е различно.

Какви са рисковете, ако въобще има такива?

Ако лекарят е обучен, ако има сертификат за хирудотерапефт и ако пиявиците са взети от биоферма - стерилни са, то няма никакви рискове. Но, ако човек не е обучен, купи пиявици от някакво блато, то естествено той може да се зарази и с хепатит, и със СПИН, и с много други заболявания. Може да умре от кръвотечение, може да направи по-лошо, отколкото е било.

Може ли методът да се комбинира с медикаменти? Т.е., пациентът да взима, например, лекарства за високо кръвно налягане и в същото време да се подложим и на лечение с пиявици?

Да, разбира се. Обикновенно човек идва с много лекарства. Постепенно редуцираме дозата или въобще премахваме лекарствата. Когато видим ефекта от пиявиците, лекарствата постепенно ги премахваме, но така или иначе лекарствата се съчетават с пиявиците. Те се съчетават и с хомеопатия, и с фитотерапия, и с всички останали методи.

Има ли групи хора, за които този вид лечение не е подходящо?

Аз не приемам хора, които са по-възрастни от 70 години. Не защото лечението не е подходящо за тях, а защото е невъзможно да бъдат изчистени телата на тези хора. Те имат много гъста кръв и огромно количество тромби. С тях трябва да се работи много години, заради това отказвам. Пиявиците са категорично забранени при онкологични заболявания. Те не помагат при ендокринни и автоимунни заболявания. Не е разрешено поставянето на пиявици на пациенти с инфекциозни заболявания.

При деца могат ли да бъдат използвани?

Да, разбира се. От най-малките деца до 70 години може на всеки човек да се поставят.

При диабетноболни има ли противопоказания?

Напротив, имаме прекрасни резултати. При лечение с пиявици и диета диабетът от тип 2 изчезва. При диабет от първи тип намаляваме многократно инсулина. Основното е, че се повлияват чудесно усложненията на диабета – ретинопатия, полиневропатия, бъбречни проблеми. Всичко това е свързано с кръвообръщението. Пиявицата е единственото същество в света, което може да възстанови кръвообръщението на всякакви органи и системи.

Използва ли се този метод в разкрасителните процедури?

Да, но аз не се занимавам с това. В Австрия има цяла клиника, където отиват холивудски звезди. Те правят хирудотерапия за красота. Много от тях са се отказали от пластични операции, те използват пиявиците за подмладяване. Но, аз не се занимавам с такива процедури, аз работя с болни пациенти.

При кои заболявания постигате най-добри резултати в практиката ви?

При множество заболявания. При всички сърдечно-съдови заболявания – хипертония, исхемична болест на сърцето. При варикозно разширени вени, тромбози, тромбовлебит, състояния след инфаркт и инсулт. Пиявиците сами по себе си предотвъртяват инфаркта и инсулта. Ако навреме започне лечението, никога няма да се стигне до инфаркт или инсулт, защото организмът няма тромби, а тези заболявания са свързани само с тромби.

Прекрасни резултати се постигат при хемороидите, както ви казах, там резултатите идват много бързо, но ние не спираме да работим, защото трябва да излят тромбите от всички съдове, не само хемороидалните. Много добри резултати постигаме при заболявания на опорно-двигателния апарат. – дископатии, дискова херния, ишиас, радикулит, артроза, артрит, но не, когато се е стигнало до пълна деформация. Извън тези напреднали фази, също има много добри резултати при артрита.

Има някои заболявания, за които традиционната медицина предлага само животоподържащо лечение. Сред тях са множествената склероза, паркинсона...

Както казах, при автоимунните заболявания пиявиците не действат. Заради това нито при множествената склероза, нито при паркинсона те могат да помогнат. Там нищо не е свързано с кръвообръщението.

При пародонтозата могат ли да повлияят?

Да, прекрасно влияние имат. Парадонтозата е нарушение, свързана с кръвообръщението и появата на микроби. Убоиваме микробите и назначаваме пиявици. Получават се прекрасни резултати.

В тези случаи пиявиците се поставят на венците, как се приема това от пациентите?

Тези, които са се измъчили, зъбите им са нестабилни и могат да ги загубят, се съгласяват.

Има ли други специалисти хирудотерапевти в България, освен Вас?

За съжаление, няма. Много бих искала да има. В продължение на 5 години се опитвам аз и мои приятели да съберем група от лекари, които биха искали да се обучат да работят като хирудотерапевти. За съжаление, вместо 25 човека, които са необходими за групата, се събраха само 8 желаещи. Никои не знае за този метод и очевидно никой не се интересува.

Пациентите проявяват ли интерес към този метод?

Да, пациентите идват лекуват се, разказват на други. Пациентите са изключителни и четат повече от лекарите.

Имате ли възможност да общувате с колегите ви от Европа, така че да бъдете в крак със световните тенденции?

Задължително. В нашата Международна асоциация има членове от 30 различни страни. Веднъж или два пъти в годината се събираме на различни симпозиуми, конференции. Всички ние споделяме нашите резултати. Учените разказват за откритията, които са направили в състава на слюнката на пиявиците, а лекарите споделят за нови схеми на лечение. Така че конференциите са много интересни.

Т.е. това е метод, който продължава да се развива, независимо от някои негативни оценки на лекари и пациенти?

Честно казано няма негативно отношение. В целия свят много положително се приема този метод.

Може би някакво недоверие има в България?

В България за съжаление има невежество. Хората не четат и не искат да знаят. Но тези, които вече са дошли и са се излекували, у тях вече няма никакво недоверие. Когато те разказват на своите приятели за лечението с пиявици, те се отнасят с недоверие, но минава време и когато не могат да се излекуват с лекарства и операции, сами идват за лечение с пиявици. Те също се радват на прекрасни резултати. Методът действително се развива, той е все още млад, едва от XIX век. Все нови и нови съставки в слюнката на пиявиците се откриват, както и нови схеми на лечение. Освен това все нови и нови заболявания се откриват, които може да се лекуват с пиявици.

Например, в някои страни са открити инвитро центрове, в които с приложението на пиявиците, забременяването при жените е нараснало с 50%. Това е много, много добър резултат. Например, има и много центрове, в които хората с дискови хернии, които въобще не могат да се движат – направени са им операции, но те са обездвижени, пиявиците ги вдигат на крака. Методът се развива.

Вие самата работили ли сте при случай на безплодие?

За 10 години, откакто съм в България, до този момент вече 18 семейства се сдобиха с деца, благодарение на пиявиците.

Кой е най-чудодейния пример от вашата практика?

Много са. Има много интересни примери, но първата ми пациентка тук в България беше Жана Иванова. Тя дойде просто за профилактика. След това тя доведе една много, много уникална пациентка. За мен работата по този случай беше огромно обучение и предизвика голям интерес. Пациентката беше 30-годишната Петя, която беше абсолютна сляпа – слепотата беше 100%. Тя беше с вроден диабет и инсулинова зависимост. Двете ѝ ретини бяха отлепени. Няколко пъти и бяха правили операции на очите – залепвали й ретините и след това те отново се отлепват. Петя не е можела да се самообслужва, не можела сама да си поставя и инсулина. Нейните родители е трябвало да бъдат постоянно до нея, защото е получавала 6 пъти инсулин на ден и абсолютно беше незряща. Когато аз започнах да работя с нея, самата аз не вярвах, че ще имаме резултати.

Не ѝ взех пари, казах ѝ "Ако започнеш да виждаш, тогава ще ми платиш“. На самата мен ми беше интересно, ще има ли резултати.

Удивлението ми беше огромно, когато в началото тя започна да вижда сенки.

Първият път взе кърпата от правилното място, за да си изтрие ръцете. Аз помислих, че това е просто съвпадение. Вторият път, беше след 6-7 сеанса лечение, тя видя моята котка и каза: О, вие имате оранжева котка!

Аз попитах дали вижда котката и тя ми каза, че вижда очертанията на котката. Постепенно, постепенно зрението ѝ се върна. Ретините ѝ се залепиха сами. Представяте ли си! Тя достигна до момент, в който прекрасно вижда. Сега работи, дори и отнеха инвалидността.

Тя носи очила минус 3 диоптъра. Дай Боже всекиму след пълна слепота! Дозата на инсулина я намали почти четири пъти.

За мен, както и за много други, това беше чудо!

Росица АНГЕЛОВА