Екип в Сидни разработва устройството DeWave, което може да "чете“ мисли. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Технологията е базирана на изкуствен интелект и е неинвазивна, т.е. без импланти в мозъка. Това се случва посредством специална сензорна шапка.

Експериментът започва преди година, като в началото точността на възпроизвеждане на мислите от компютъра е била 40%. След година процентите са вече 60.

"За разлика от Neuralink, тук точността е много по-малка, защото мозъчните вълни, които се улавят извън черепната кутия, са много по-слаби и съответно декодирането не е толкова точно. Но все пак за мен това е по-добрият вариант, защото запазва някаква независимост, автономност и еманципация и ясно разграничаване между нашата биологична същност и всякакъв тип устройство. Чисто психологически според мен масовото въвеждане на технологията сред хората с увреждания или парализи, а по-късно и сред тези от нас, които искат да подобрят мозъчния си капацитет или да развият нови сетива, този вариант ще изглежда по-приемлив“, коментира доц. Тодорова.