Учени моделираха как човек пада в черна дупка. Хоризонтът на събитията на моделираната дупка обхваща около 20 милиона километра. Тя е област от пространството и времето в Космоса, в която гравитационното привличане е толкова силно, че дори обекти, движещи се със скоростта на светлината или по-бързо, не могат да я напуснат.

Влизането в черна дупка е сигурна смърт и се смята, че е една от най-мъчителните. Подобно на всеки друг обект, въвлечен в тази област, човекът ще бъде силно разтегнат като спагети и накрая ще се пръсне. Астрофизиците наричат този процес още "спагетиране“.

В Центъра за космически полети "Годард“ на НАСА са създали интерактивна симулация, която показва как би изглеждало "гмуркането“ в свръхмасивна черна дупка. Видеото е публикувано на официалния уебсайт на космическата агенция. За да създадат симулация, учените използват суперкомпютър, който за пет дни генерира десет терабайта данни, които са в основата на видеото. Учените отбелязват, че на обикновен компютър създаването на видеото би отнело 10 години.

Във видеото камерата започва на около 640 милиона километра от черната дупка, чиято маса е 4,3 милиона пъти по-голяма от масата на Слънцето, и се движи към нейния център, пише bTV. С приближаването ѝ ярко оранжевият акреционен диск (горещ диск от газ, обикалящ около дадена област от пространството и времето) и вътрешната структура, известна като фотонен пръстен, стават по-ясни.

Вижда се и тънка фотонна атмосфера - пръстен от светлина, който се образува по-близо до хоризонта на събитията (границата на черната дупка). Всички елементи, както и пространството и времето, се изкривяват с приближаването към центъра му.

Според експертите смъртта на човек, който попадне в черна дупка, ще настъпи бързо. Мнозина се опасяват, че Земята може да попадне в региона, но шансовете тя някога да бъде погълната са почти нулеви.

"Фактът, че хората все още са живи, предполага, че това не се е случвало в историята на планетата" заключават астрофизиците.