Китай представи видео генератора Vidu, подобен на Sora на OpenAI. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Технологичният институт в Shengshu представя 16-секундно видео с изключителна разделителна способност и резолюция. "Те твърдят, че са създали този продукт още през 2022 г., но го показват сега, за да отговорят на OpenAI", обясни доц. Тодорова.

Тя припомни, че още през 2021 г. Китай твърди, че вече разполага с първия мултимодален изкуствен интелект, но няма повече информация за това.

Мариана Тодорова отбеляза, че патентите в сферата на изкуствения интелект и на новите технологии в Китай са два или три пъти повече от тези в САЩ. "Това е много устойчива тенденция. От няколко години китайските публикации в "Nature" са повече от тези от Америка. Много учени алармират, че това би било проблем, защото когато научните патенти и изследванията са повече, неизменно това ще се прояви и в развойната дейност. Виждаме, че Китай диша във врата на Америка по всички възможни параметри", коментира тя.

Повечето от въпросните изследвания са на частни компании, но финансирани от държавата. Това също е ключово определящо за успеха, отбеляза доц. Тодорова.