Лилава бактерия е ключът към откриване на извънземен живот. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Проектът е на Кралската астрономическа асоциация. Учените изхождат от факта, че извънземният живот, който можем да срещнем на други планети, най-вероятно ще бъде под формата на просто устроени организми – бактерии. "Те казват какви биха били тези бактерии, ако вземем предвид всички условия в Космоса. Те няма да са сини и зелени като нашите микроорганизми на Земята, а вероятно ще бъдат лилави. Бактериите на Земята, които са най-устойчиви на изключително тежки радиационни условия, високи или ниски температури, имат различно химическо взаимодействие със сярата и това ги оцветява в лилаво", обясни доц. Тодорова.

Ръководителят на проекта д-р Лигия Коелю от Института "Карл Сейгън" заявява, че те ще разработят специален протокол за бъдещи космически мисии, независимо дали пилотирани или безпилотни, за да може да бъде идентифициран този лилав спектър и наличието на евентуални бактерии. Далечната цел е да създадат програма на телескопа "Джеймс Уеб" за инфрачервено фино наблюдение. В Млечния път има около 5600 екзопланети, които са подобни на Земята. Ако съществуват океани, морета и реки, там биха могли да се търсят такива лилави клъстери, допълни Мариана Тодорова.