Камино е един друг свят, в който имаш време да помислиш за много неща. Затова изминаването на пътя е изключително ценно за теб самия. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" PR експертът Максим Бехар, един от автор на книгата "Пътят Камино. Бързо, лесно и за удоволствие".

"Най-голямото удоволствие от Камино е когато имаш до себе си човек, с който може да си говориш и времето да ти минава неусетно, и в същото време да виждаш интересни неща и да срещаш интересни хора. Това е най-интересната социална мрежа в света – Каминобук, защото срещаш хора от цял свят, с които си говориш за Камино, за това колко е интересно, за ежедневните неща и времето минава неусетно".

Експертът споделя, че заедно със съпругата му избират една малко по-лесна за осъществяване програма – пътя от Саррия до Сантяго де Компостела, което е около 150 км и седмица преход пеша. "На мен това ми се видя много лесно осъществимо, най-вече защото нямаме времето. И наистина, вече на четвъртия-петия ден дали ще ходиш още 25 дни, или 30 дни, или 5 дни е абсолютно едно и също, тъй като ти си преодолял първоначалните препятствия или притеснения, че видиш ли ще ходя 25 км, пък ще уморя,“ обясни той.

Всеки сам създава своята магия по Камино в зависимост от настроението и очакванията си, категоричен е Максим Бехар. "Магията се създава и от едни около 35-40 км, които минаваш в едни евкалиптови гори. И тишината, аромата на евкалипт, всичко това обгърнато с мистиката на светите места, създават една невероятна магия. И върхът на цялото преживяване е само пристигане пред катедралата в Сантяго де Компостела, което създава незабравими мигове,“ разказа той.

Ценността на Камино не е крайната точка, а е в изминатия път, добави още той. "По време на пътя ти се учиш, падаш, ставаш, излизат ти мазоли метафорично казано. И в живота е така – имаш малки успехи и провали, или големи успехи и провали, но пътят е важен. Олицетворението на самото Камино е пътят.“