Учим се от хора, които харесваме. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Учени от Университета в Лунд в Швеция се опитват да докажат чрез експерименти как хората научават нещо и как правят връзка между знанието и паметта.

"Те са изследвали как хора възприемат знания и информации във фокус групи и са стигнали до извода, че при хора, за които фокус групите са декларирали, че харесват, че са интересни, пленителни, добри оратори, знанието е много по-трайно и устойчиво. Връзката между възприемането на информацията и паметта става много по-силна, когато ние харесваме оратора и учителя“, обясни доц. Тодорова.

Изхождайки от тези хипотези, учените наблюдават и поведението на политически партии, как те комуникират своите послания и как те се възприемат от обществото. "И е много интересен следният експеримент: в германска провинция са били повишени данъците с обещанието, че това ще бъде в полза на здравеопазването. Когато самата политическа партия е направила телевизионен репортаж и е показала болнично заведение, за което е купено повече медицинска апаратура, хората са приели много по-леко увеличаването на данъците. Т.е. виждаме комуникацията през личностните истории, през добрите примери и как всъщност и политическото действие може да бъде добре аргументирано и да срещне одобрение при хората, макар и да е непопулярна политическа мярка, ако се докажат добрите страни“, коментира футурологът.

Това по думите й показва и колко е важна ролята на всеки индивид спрямо останалите. "Колко е важно всички да сме си на мястото и в професионален, и в личностен план, защото ние оказваме влияние на другите вжсоциумс и променяме съдби. Ролята на хората в нашия живот, особено в по-ранна възраст, определя изборите ни по-късно, около които ние градим кариера, интереси и съдбата си“, допълни доц. Тодорова.