Телескопът "Джеймс Уеб“ наблюдава процес на възникване на нова планета. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Проектът на Университета в Аризона започва още през 2007 г., когато екип от учени насочват вниманието си към астероидния Пояс на Кайпер в периферията на Слънчевата система. С помощта на телескопа "Спицър“ те наблюдават образуване на планетарни  дискове. Телескопът обаче няма достатъчна увеличителна мощност, обясни доц. Тодорова. "Джеймс Уеб“ позволява на изследователите да разберат повече за процеса на формиране на нови планети.

"Учените наблюдават как новообразувала се звезда, която има гравитационни сили и звезден вятър, завихря частиците и газовете и от това завихряне започват да се формират планети. Обикновено такова завихряне започва в среда, в която има 100 пъти повече маса от газ, а по-малко са плътните твърди частици. За 17 години се е образувало голямо количество маса и твърда структура. Първоначалното образуване се случва сравнително бързо“, обясни доц. Тодорова.