Германци правят бира с... отпадни води. Течността обаче преминава през четири етапа на пречистване. Напитката все още не е достъпна на пазара. Тя е съвместна разработка на катедрата по пивоварство в Техническия университет в Мюнхен и катедрата по инженерство на градски водни системи в град Вайсенбург.

Основната цел на иновативния продукт е да демонстрира възможностите на модерното пречистване на вода и начините тя да се използва устойчиво. Това е и един от начините за борба с изменението на климата.

А първите, които се осмелиха да опитат пивото, останаха доволни. 

"Вкусна е. Не можете и да си помислите, че това е отпадна вода. Наистина е добра. Мека е и има страхотен вкус", казва Надин Крогул, цитирана от NOVA.

"Това е изненадващо добро. Защото правите нещо за околната среда, използвате повторно водата и не забелязвам никаква разлика с нормалната бира", посочи Себастиан Бек.

"Ние наистина направихме много интензивно пречистване. Това прави водата по-чиста, отколкото всъщност го изисква законът за качеството на питейната вода. Това включва дори частична деминерализация. Дори в пивоварната частично са втвърдили водата след това, за да могат да направят по-добра бира от нея", обясни Уве Хюбнер.