Всеки човек, който отглежда плодове и зеленчуци в градината си, знае, че има неща, с които не може да се бори. Метеорологичните условия например.

Но има и такива като болестите и вредителите, срещу които прави всичко възможно, за да защити растенията си. Но понякога дори това не е достатъчно. Охлювите например може да са много малки, сладки и дори чудесен избор за някои ястия, но могат и да са трън в очите.

Просто защото често именно те са основният вредител в градината и изяждат листата на растенията, които сме посадили. Има обаче няколко начина, с които можем да ги спрем (или поне опитаме) от това да унищожат всичко, за което сме работили, без да ги убиваме.

Кафето

Ние, хората, може и да обожаваме кафе и дори да не можем да живеем без него, но същото не важи за охлювите и плужеците. От Native Pest Management съветват да разпръснем утайка от кафе в градината или около растенията, които искаме да предпазим.

Оказва се, че кофеинът в кафето е токсичен за тях и за това те трябва да избягват да пълзят там, където сме разпръснали утайката. Освен това по този начин ще обогатим почвата с азот, който е благоприятен за растежа на растенията.

Черупки от яйца

Черупките от яйца често отиват в кофата, а всъщност можем да ги използваме, за да спрем нашествието на охлюви и плужеци.

Достатъчно е да измием добре черупките, да ги натрошим на парчета и да ги разпръснем около растенията. По този начин буквално ще издигнем бариера между пълзящите нежелани гости и растенията, защото острите ръбове на черупките ще се окажат болезнени за охлювите и плужеците.

И тук извличаме повече от една ползва. Когато се разградят, черупките на яйцата ще обогатят почвата калций, което пък ще направи растенията по-здрави и устойчиви на други вредители, и болести.

Оцет

Според Native Pest Management, оцетната киселина в оцета е смъртоносна за охлювите, защото води до дехидратация. Ето защо те ще направят всичко възможно, за да стоят далеч от площите напръскани с оцет.

За целта трябва да смесим равни части оцет и вода и с получената течност да напръскаме там, където не искаме охлювите да правят пакости. Но не трябва да пръскаме директно върху листата на растенията, защото може да има неприятни последици. Освен това, оцетът ще държи далеч мравките и някои гризачи, предава lifestyle.bg.

Растения

За да държим охлювите далеч от градината може да посадим някои растения, които те определено не обичат и така да намалим щетите, които причиняват.

Здравец, папрат, мента, лавандула и розмарин са сред растенията, чиято характерна миризма охлювите не обичат и именно те могат да помогнат в това да ги държим далеч от градината.

От Treehugger казват, че трябва да правим разлика между охлювите и плужеците, които също биват наричани голи охлюви. Главната причина е, че охлювите ускоряват рециклирането на хранителните вещества в почвата. Техните изпражнения наторяват почвата по-бързо, отколкото бактериите разграждат растителния материал. Така че от охлювите все пак има и ползва.

Диатомична пръст 

Тя се състои от останки от малки водни организми, познати като диатомеи. Когато попадне в черупката на охювите, тя ги дехидиратира и води до смърт. След обилни дъждове, разбира се, е добре да поръсваме отново с диатомична пръст, която се води също така безопасен и екологичен начин, с който да спрем мекотелите.