Кога се появява идеята за дигитален близнак, какво общо има това с Тед Качински и как ще промени живота ни днес коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Идеята за дигиталните близнаци съществува от 90-те години на миналия век, обясни доц. Тодорова. През 1991 г. проф. Дейвид Гелентър от Университета в Йейл публикува книгата "Огледални светове“, която става бестселър. "По това време едва 1% от американците са ползвали интернет. Той успява да предвиди всичко, което се случва в днешно време – какво влияние ще има интернет, че ще се създаде виртуална реалност. По-късно той дава и идеята за дигитални близнаци. Гелентър казва, че всеки аспект от живота ще може да бъде моделиран в паралелна дигитална симулация. Стъпвайки на тази концепция, няколко учени и бизнесмени разработват системата за дигитални близнаци“, разказа футурологът.

Заради своя труд ученият става поредната жертва на Тед Качински – технологичен анархист и сериен убиец на учени, който се бори срещу прогреса и съзира в компютрите най-голямата заплаха за човешката същност.

Дигиталните близнаци са дигитална реплика на нашата реалност, обясни доц. Мариана Тодорова. "Тази концепция става възможна благодарение на интернет на нещата и сензорите, които разполагаме навсякъде около нашата материална инфраструктура така, че тя да създава данни. Тези данни се свързват с изкуствения интелект.“

Дигиталните близнаци дават възможност да предвидим всички възможни въздействия чрез симулации. "Можем да огледаме всяко нещо предварително и да наблюдаваме до какво води всяка една намеса“, допълни тя.