Изкуственият интелект репликира известни личности, а законът се оказва безсилен. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

През 2019 г. учени от Пекин и Ухан разработват бот, чийто първообраз е влиятелният американски психолог Мартин Селигман, без неговото знание и разрешение. Ботът е наречен "Попитайте Мартин“. Селигман е уведомен едва след това от свой бивш студент, който ръководи екипа от учени, че с помощта на изкуствен интелект е създаден негов анимационен образ, обучен на неговите научни работи. "Селигман е едновременно ужасен и очарован. Той добросъвестно е уведомил конгресмени и сенатори, осъзнавайки какво може да се случи още към онзи момент. Тогава политиците не са му обърнали внимание“, разказа доц. Тодорова.

Подобен е случаят и с американската сексоложка Естер Перел, която разбира случайно, че има чатбот, който говори от нейно име. "Изкуственият интелект е обучен на нейните книги. Когато експериментира със собствения си дигитален близнак, вижда, че предписанията, които дава, са доста точни“, обясни футурологът.

Перел сезира всички американски институции.

В момента все още не съществува нормативна база, която да защитава интелектуалните права. Един от големите дебати при създаването на регулациите за изкуствения интелект ще бъде именно в тази посока, смята доц. Тодорова.