Хайверът алмас може би е най-скъпата храна в света, достигайки 34 500 долара за килограм. Цената му определено е много висока. Основната причина е, че от една страна се добива изключително от иранската моруна (наричана още Huso Huso). Иранската моруна от семейство есетрови създава две форми на хайвер: белуга и алмас.

Хайверът белуга се предлага на цена от 24 000 долара за килограм. Алмас обаче струва 10 000 долара повече, защото е от женска моруна албинос, която е на възраст над 100 години. По-старите представители на този вид есетри имат по-гъбеста текстура от по-младите риби, според EHL Insights.

Световните рекорди на Гинес съобщават, че алмас моруните се намират в най-незамърсените части на Каспийско море, близо до Иран. Поради чистото им местообитание и ярката, полупрозрачна бяла кожа с ярки розови очи, хайверът е перлено бял, с кремообразен и отчетлив вкус.

Въпреки че хайверът алмас от иранската моруна е записан като най-скъпата храна в света, независим рибовъд казва друго. Валтер Грюл и неговият син от Залцбург, Австрия, отглеждат сибирска есетра албинос в своята малка рибна ферма. Според сайта на ресторанта Grüll, на есетрата, която отглеждат, ѝ отнема 14-16 години, за да изхвърли хайверът, който в крайна сметка се дехидратира и се поръсва със слой 22-каратово злато за консумация, предава lifestyle.bg.

След златния завършек хайверът Strottarga Bianco се оценява на 113 630 долара за килограм. Този деликатес се предлага само при индивидуална поръчка директно в ресторант Grüll.

В списъка на храни, чиято цена е доста висока, попада специален вид говеждо, което се отглежда в Западна Япония, белите трюфели или трюфели алба, един много рядък вид японски гъби и не на последно място - ценният шафран, който е една от най-скъпите подправки в света, предава lifestyle.bg.