Киселото мляко е млечен кремообразен продукт. Смята се, че е открито случайно, когато прясното мляко пренасяно в животински торби се е подквасило, поради наличните естествени бактерии и ензими в тях. От своето скромно начало се е превърнало в универсална основна храна, на която се наслаждава целия свят. Предлага се в различни форми като обикновено, ароматизирано, плодово и пр.

Една чаша кисело мляко осигурява половината от препоръчителния дневен прием на калций. Калцият и витамин Д, който се съдържат в киселото мляко поддържат костите здрави и редовната му консумация намалява риска от развитие на остеопороза при възрастните хора. Киселото мляко намалява и риска от сърдечносъдови заболявания, метаболитни нарушения и помага за отслабването, пише специализираният сайт puls.bg. То има богат хранителен профил и съдържа почти всички хранителни вещества, от които тялото има нужда.

За какво помага киселото мляко?

1. Освен високото съдържание на калций, киселото мляко е богато на витамин В и рибофлавин, които предпазват от някои вродени дефекти на невралната тръба и сърдечносъдови заболявания.

2. Чаша кисело мляко осигурява и 10% от препоръчителния дневен прием на магнезий, 12% калий и 28% фосфор. Тези минерали регулират кръвното налягане, ускоряват метаболизма и заздравяват костите.

3. Полезно е за храносмилателната система. Някои кисели млека преминават през пастьоризация, а тази топлинна обработка убива и полезните бактерии в киселото мляко. Най-сигурният начин е да се търси в магазина кисело мляко, на чийто етикет пише, че съдържа "живи активни култури". Някои пробиотици в киселото мляко като бифидобактериите и лактобацилус се справят със симптомите на синдрома на раздразнените черва. Това е много често срещано състояние, което засяга дебелото черво.Според изследователи пробиотиците в киселото мляко предпазват от диария и запек, която се получава вследствие на прием на антибиотици.

4. Редовната му консумация намалява риска от сърдечни заболявания, понижава кръвното налягане и подобрява нивата на холестерол. 

5. Намалява нежеланото тегло. Киселото мляко предотвратява риска от затлъстяване, намалява обиколката на талията и процента телесни мазнини. От случайното му откритие до съвременната му популярност киселото мляко подпомага здравето. То остава много предпочитан избор за хората, които търсят вкусна добавка към своя здравословен хранителен режим. Може да се използва в приготвянето на смути, парфе, закуска с плодове и овесени ядки, салатен дресинг,дзадзики, кремообразни дипове за крекери или зеленчуци, маринати, сладкиши, торти и други, и е по-добър вариант а овкусяване от добавянето на майонеза.