Глобалният ден на рециклирането се отбелязва на 18 март всяка година. Това е дата с инициатива за рециклиране, която ни насърчава да погледнем боклука си в нова светлина. Има няколко начина за рециклиране, които позволяват някои материали да се използват многократно. Рециклирането е чудесно за нас и за околната среда, защото намалява енергията, която използваме, подобрява качеството на водата и въздуха, които дишаме, и се бори с изменението на климата.

Освен това намалява използването на нови суровини за създаване на нови продукти — спестява пари и природни ресурси. Вестници, пластмасови бутилки за вода, кутии от сода, кутии със зърнени храни и кашони за мляко са някои от обичайните ежедневни рециклируеми предмети. Ако положим усилия за рециклиране на предмети, които обикновено изхвърляме, можем да повлияем на земята и живота си по по-дълбок начин.

Знаем ли как да рециклираме правилно?

3 златни правила за правилно рециклиране:

№1 Обособете отделни кошчета да разделно събиране на отпадъци. Залепете им стикер или рисунка, или просто надпис за това, какъв отпадък съдържат. Можете да направите това на работното място или у дома. Няма да заемат много повече място, а ползата от рециклирането е за всеки. Ако проявите и креативност с рисунка или забавна подкана, ще увеличите ефекта от полезната мотивация.

№2 Мийте преди да рециклирате. Не изхвърляйте за рециклиране замърсени сламки или замърсени пластмасови прибори, бутилки или съдове. Всеки отпадък за рециклиране трябва да е добре измит. За разлика от пластмасовите кутии, опаковки и контейнери, хартията попива мазнина, течност, храна и други вещества. Те окончателно я повреждат и я правят негодна за рециклиране.Важно е отпадъка да не е допълнително замърсен с мазнина и други, затрудняващи обработката му отпадъчни вещества и продукти. И не забравяйте – бурканът отива в единия контейнер, капачката му – в друг.

№3 Смачквайте пластмасовата бутилка и я затворете с капачка. По този начин ще спестите пространство за още много отпадък. Проверете върху етикета дали бутилката е подходяща за рециклиране, най-разпространения знак е цикълът, образуван от три стрелки, показател за вторична обработка.