Все още не е ясно кога ще достигнем пикът на разпространението на коклюш у нас. Обикновено Появата му лято, есен и в момента изпреварва, затова е трудно да се прогнозира. Това заяви служебният министър на здравеопазването Галя Кондева.

По последни данни, болните са 525, най-голям дял от които са деца.

"Почивните дни ще ни дадат глътка въздух, най-вече затова, че учениците 7-8 дни няма да посещават учебните заведения и няма да могат да разпространяват. Имаме данни за епидемично разпространение, но нещата са под контрол", каза Кондева.

Тя разказа и за имунизацията срещу заболяването.

"След 2012 година се въведе т. нар. ацелуларна ваксина против коклюш, която за разлика от предходната, е с частици от коклюша, а не жива ваксина. Новата ваксина защитава по-слабо. Нейното предимство е, че няма тези тежки странични ефекти, които са наблюдавани при предходната ваксина", каза пред бТВ Кондева.

Тя добави, че не се цели всяване на паника, а заболяването не е ново, затова се подхожда внимателно.

"Обществото все още е много чувствително след COVID-19 на теми като пандемия, епидемия и затова ние много внимаваме какви послания ще дадем към това общество. За нас е важно хората да бъдат информирани за коклюша, за симптомите, за възможните усложнения. Но в никакъв случай не искаме и работим в посока да се всява паника сред населението", обясни Кондева.

Тя добави, че последния по-сериозен пик на заболяването е през 2009 г.

"През 3 до 5 години се наблюдава тенденция на нарастване, но не в тези размери, в които се наблюдава в момента. От лятото 2023 година се наблюдава значително нарастване на броя на случаите в много от страните в Европа", каза още здравният министър.

Какви са симптомите на коклюш?

Коклюш е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни:

Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица).

В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца.

При малки бебета е възможно да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца).