В началото на днешното редовно пленарно заседание Христо Иванов направи декларация за промените в Конституцията, действията на главния прокурор и предстоящото гласуване на ВСС на отстраняването му, която покачи напрежението.

От парламентарната трибуна Иванов заяви, че българското правосъдие се срива пред очите ни. Повод е заседанието на ВСС. “Неговото отстраняване от същите хора, които са го избрали, сега ще го отстраняват, това не носи усещане за справедливост.

Необходима е базисна реконструкция, след което ще трябва да попълним реконструирания Висш съдебен съвет", посочи той.

"Вчера станахме свидетели на попълване на Конституционната комисия. Нека да споделя своето мнение – не стана добре. Една парламентарна група каза, че подхожда към този въпрос "на майтап“. Друга се отрича от това, че с нейното неучастие стана този избор", отбеляза той.

Той се обърна и към ГЕРБ-СДС, след като те подкрепиха кандидатурата на Делян Пеевски за член на комисията. 

"Колегите от ГЕРБ не знам дали така си представят конструирането на мнозинствата в парламента  - шведска маса и то точно в тази компания. Това ли е борбата със себе си, за която говорите. Този процес е толкова крехък, че трябва да подхождаме много внимателно. Моята първа реакция беше да излезем от процеса, но си казах, че може би не сме били достатъчно убедителни, диалогични, за да убедим всички, че трябва да подходим към това като нещо изключително", каза още Иванов. 

След декларацията на Христо Иванов по повод конституционната реформа и избора на Делян Пеевски за член в ресорната комисия, последва остра реплика от народния представител Йордан Цонев от ДПС.

Той бе категоричен, че участието на Пеевски в тази комисия няма бъде преосмислени. “Делян Пеевски е този, който разработи предложенията на партията за промени в конституцията, обявени преди година и половина", посочи Цонев.

Депутатът не пропусна да припомни нарушение на Конституцията именно от представителите, които сега искат промяната й. "Чудесно, всеки има право на прогрес и развитие. Имате това право вие и вашата ПГ. От 2020 г. искате смяната на главния прокурор, ние от години говорим, че смяната му не е съдебна реформа, а е "стани да седна". Вие го интерпретирахте като ДПС защитава този главния прокурор, но не, ДПС не го защитава", отвърна Цонев.