Министър-председателят акад. Николай Денков много ясно заяви, че ще подаде оставка, в деня, в който сме уговорили ротацията. ГЕРБ трябва да седнат на маста на преговорите и да се разберат с нас за конкретните стъпки как това да се случи. Към момента препъни камъкът е разбирането за ротацията. Какво е ротация – двама души да си разменят два поста. Това заяви Венко Сабрутев от Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) в bTV.

"Не сме подписвали с ГЕРБ споразумение. Ще има ротация. Няма да отстъпим от това, което е договорено да се случи. Ротация означава смяна на постовете. В момента се цели ненарушаване на този тандем", поясни той.

Сабрутев подчерта, че договорката, която е публична, трябва да бъде спазена. "Искаме да продължи това, което е добро за българските граждани. Денков отъпка пътеката затова днес да сме в Шенген", подчерта той.

Той коментира и скандала със зависимостите в съдебната система, лъснали след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. "Ставаме свидетели покрай т.н. Нотариус, какво се е случвало в правосъдието. Направихме необходимите стъпки за съдебна реформа, защото основната ни цел е това. Ако не бяхме махнали Специализираните съд и прокуратура тези органи за политически рекет върху бизнеса и хората, българският бизнес щеше да се събуди и действителността да е друга. Това, което направихме с Конституцията е път към съдебната реформа. Предстои още дълъг път, защото това е система, която е тотално забатачена и потънала в зависимости", обясни политикът.

Венко Сабрутов не подмина и темата за руския петрол и обвиненията на ГЕРБ. "Това е ярък пример за шизофрения на нефелни политици. Стана ясно, че левчето е лъжа. Оказа се, че е 14 ст. и не за всички, а за някакъв сегмент хора, заяви министърът на икономиката. Другото, което се чу, че те познават много добре Делян Добрев и дали са се раздавали предизборни брошури на ГЕРБ в "Лукойл". Делян Добрев лично прекрати изслушването и избяга. Нека да припомним липсата на платени данъци от "Лукойл" 12 г. по време на тяхното управление, отдадено нефтено пристанище на цената на три наема в мола. Лидерът на тяхната група си играеше карти с изпълнителния директор на "Лукойл", тръба, по която тече основно руски газ, кученца си подаряваха с Путин. Неслучайно в публичното пространство се разпространява прякорът Дельо Фактурата", обясни политикът от ПП-ДБ.

По думите му, ако "Лукойл" е повишила покупките си на руски петрол по време на дерогацията, то това било още едно постижение на правителството им. "По това време ние бяхме договорили най-ниските цени на горивата в Европа. Нека да направим сравнение колко данъци са платили Лукойл тогава и сега. Тогава ще излезе кой работи проруски. Благодарение на закона на Делян за въпросното левче, българската държава се забави драстично да наложи данъци за стотици милиони на "Лукойл", каза Сабрутев.