Публикуваме днес с колегите от CREA най-новият ни анализ за това как Турция препира огромни количества руски горива, които след това се реекспортират за ЕС. Това написа във Фейсбук енергийният експерт Мартин Владимиров.

Публикуваме останалата част от анализа му без редакторска намеса:

Ето и основните резултати:

1. Страните от ЕС са внесли 5.16 млн. тона нефтени продукти на стойност 3.1 млрд. евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси, и Мерсин - в периода след влизането в сила на санкциите срещу руския петрол и горива. В същия период, 86% от целия внос на горива на тези пристанища е от Русия.

2. На практика Турция става най-големият вносител на руски горива в света - 17.6 млрд. евро. Като такъв е и най-големият хъб за износ на руски горива за света.3. Този бизнес е донесъл на Кремъл 5.4 млрд. евро допълнителни данъчни постъпления, които продължават да помагат на руската военна офанзива в Украйна.

4. В същия период 11% или общо 13 млн. тона от европейския внос на горива идва именно от Турция. Основните страни, които внасят руски горива са Гърция, Испания, Италия и Холандия.

5. Има доставки и до Росенец в същия период, но анализът не обхваща периода след падането на дерогацията. Ще следим дали Лукойл не продължава да внася руски горива през следващите месеци.

6. Европейските власти следва да засилят проверките на внесените горива, за да се установи техния произход, когато те са внос от терминали, внасящи предимно руски горива. Следва да се извършва и химически анализ на горивата, за да се докаже, че не са руски.

7. Веднага трябва да се премахне изключението на ЕС да може да се внасят блендирани (смесени) горива, тъй като това е тактика, с която Русия продължава да изнася за Европа.

8. ЕС най-накрая трябва да криминализира избягването на санкциите и с тази задача няма по-добра институция от тази на Европейската прокуратура, която да се заеме с разследването на различните механизми.

9. ЕС и страните от Г7 следва да понижат тавана за транспорт и застраховане на петролните продукти до долара, което означава да се свият приходите на Кремъл с 68% или 3.3 млрд. евро на месец.

10. Данъчните и митническите власти следва да спрат възможностите за избягване на данъчното облагане чрез трансферно ценообразуване, чрез които руските петролни компании прехвърлят печалбите си в офшорни дестинации като Холандия, Швейцария и ОАЕ. Лукойл и Литаско го показват много ясно в България, но проблемът е цялостно европейски.