Парламентът създаде и комисия за установяване на всички факти и обстоятелства около дерогацията за вноса на руския петрол, която България издейства от Европейската комисия след началото на войната на Русия в Украйна и от която се ползваше "Лукойл", както и изпълнение на задълженията на министъра на икономиката относно влизането в сила и прилагането на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт и последиците от това. 

Вносителите на предложението първоначално бяха Кирил Петков, Атанас Атанасов и Венко Сабрутев от, по-късно обаче те оттеглиха своя законопроект. Така остана този на Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Деница Сачева, Десислава Трифонова, Александър Ненков. 

При гласуването 151 бяха "за", а 33-ма бяха "против" (бел. от ред. - от "Възраждане"). 

В комисията от ГЕРБ-СДС влизат Александър Иванов, Десислава Трифонова, Георг Георгиев, Красимир Вълчев и Христо Гаджев, от ПП-ДБ - Радослав Рибарски, Васил Стефанов, Ивайло Мирчев и Искрен Митев, от ДПС - Байрам Байрам, Йордан Цонев и Елван Гюркаш, от "Възраждане" - Борис Аладжов, Стоян Таслаков и Димитър Гюрев, от БСП - Атанас Зафиров, а от ИТН - Александър Вълчев.

Депутатите не предложиха председател и заместник-председател, въпреки че проекторешението предвиждаше такова.