Съвсем не споделям апокалиптични картини, които се рисуват в момента от много звани и незвани капацитети. Тук емоциите не са най-доброто и в тоя смисъл това, което гледаме последните дни, не е много добра илюстрация на демократичните процеси. Този коментар направи в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" историкът проф. Пламен Павлов по повод политическата ситуация в страната.

Според него обаче правителство все пак ще бъде съставено: "И това е по-добрият вариант, отколкото да се рискува отново да попаднем в една ситуация на безвремие няколко месеца. А освен това нашите политици е добре да се научат да внимават какво говорят, тъй като някои настъпват мотиката по два и повече пъти. Тези недопустими квалификация и лични персонални обиди в случая са на ПП-ДБ, но подобни чуваме и от ГЕРБ. Би трябвало малко или много да свикнем на малко по-цивилизован диалог, а не на тези махленщини, които наблюдаваме. Това че тази фраза за "селските тарикатлъци“, която я произнесе Асен Василев, е недопустима при всички положения, но самото говорене по тоя начин също е тип махленщина и селски тарикатлък", обърна внимание проф. Павлов.

Той добави още, че сред днешни политици има много голямо нехайство по отношение на историята: "Много често те правят гафове, които после се стоварват като бумеранг върху самите тях. Така беше и тази злополучна идеята да се вкара 24 май в  Конституцията. Аз съм един от хората, които стоят зад продължението за 24 май, но това не означава, 3 март и други важни дати. И тука пък не прави чест на президента и другите, че който не вее руските знамена е нихилист – да имат много здраве, нали, не е така. Но във всеки случаи нашата близка и по-далечна история дава примери за отговорно държавническо поведение".