Една актуализирана Стратегия за националната сигурност на България трябва да включва всички промени, които са се случили, в средата. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" ректорът на Университета за национално и световно стопанство и експерт по национална сигурност проф. Димитър Димитров. "Трябва да се включи всичко, което структурите гарантират, осигуряването на тази сигурност, това, което ще се случва с тях, законите за службите, различните идеи как да стане,  промените в Конституцията. Иначе, става много импровизирано", добави проф. Димитров. 

Всички тези неща политиците могат да ги правят, в тяхната компетентност са, смята експертът. Ако се стъпи на основата, че ще има нова стратегия, нов документ, който да подсказва какви биха могли да бъдат бъдещите решения, тогава няма проблеми. Иначе има голяма опасност да се сбърка.

"Аз вчера имах възможност да говоря за сливането на разузнавателните служби и изразих категорично становище, че съм против такава идея, имайки предвид всичките тези въпроси. Когато ги слеете, сигурно ще трябва някаква синхронизация. Чисто по български или балкански обичай, ще започнат промени от директора до чистачката" каза Димитров.

Според него, опитът от сливането или разделянето на служби или министерства, е негативен за България.

"Ако си спомняте, Министерство на инвестиционното развитие – имаше нещо такова преди години, което така и не заработи. Докато се уточнят устройствените правилници и структури, то падна правителството. Така че, аз се притеснявам службите да не бъдат блокирани за една-две години напред", добави проф. Димитров.

По думите му, енергийната сигурност е част от националната сигурност. Тя и сега е част от Стратегията за национална сигурност. Но когато говорим за сигурност, винаги има рискове, има настоящи ресурси, с които се произвежда тази сигурност, продуцира се.  Така трябва да направим нещата, че да намалим рисковете. Това става чрез изготвянето на сценарии, с различни обсъждания, мозъчни атаки, изчисления, които се правят така, че да се каже, ако спре газта, ако затворим централите в определен момент какво ще се случи.

Цоня СЪБЧЕВА