Парламентът сформира временна комисия, която да проучи всички факти околко сигурността на машинното гласуване, предаде репортер на "Фокус“.

Искането за такава комисия бе внесено от ПГ на "БСП за България“. Тя ще се състои от 12 членове – по двама представители от всяка парламентарна група, и ще работи в период от три месеца.

От ПГ на ГЕРБ-СДС излъчиха Радомир Чолаков и Алекасндър Ненков за членове на комисията. От ПП-ДБ Божидар Божанов и Явро Божанков. От "Възраждане" Деян Николов и Даниел Проданова. От ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид. От БСП Иван Иванов и Георги Свиленски, а от ИТН Тошко Йорданов и Станислав Балабанов.

От БСП издигнаха Георги Свиленски за председател на комисията, но той не получи нужната подкрепа. ПП-ДБ и част от народните представители на ДПС бяха гласуваха "против“ за номинацията на Свиленски. Неговата подкрепа получи подкрепа от ГЕРБ-СДС.

От левицата попитаха защо "Възраждане“ не гласуват, тъй като само двама от техните депутати подкрепиха номинацията. В отговор на това третата политическа сила поиска 30-минутна почивка, а председателсващият заседанието Росица Кирова даде 15 минути.

След почивката от БСП предложиха всички членове на комисията да председателстват комисията. То обаче бе отхвърлено. От "Възраждане" издигнаха Деян Николов за председател, но и неговата кандидатура бе отхвърлена. Така председателят ще бъде определян от председателя на Народното събрание Росен Желязков преди всяко заседание. 

От вносителите Борислав Гуцанов заяви, че от БСП настояват за сформирането на такава комисия, защото според тях има основания за опасения за манипулация на изборите.

Той се позова на изтеклите записи от заседанието на "Продължаваме промяната“, както и на материала, публикуван от журналиста Станислав Цанов.

Левицата поиска "Продължаваме промяната“ да дадат обяснения за информацията, която излиза от записите.

Божидар Божанов от ПП-ДБ отвърна на думите на Гуцанов с това, че на последните парламентарни избори е имало възможност за гласуване както с машини, така и с хартия.

"Основателни съмнения аз по-скоро смятам, че няма. От моя гледна точка всички всички изнесени в публичното простраснство допускания не намираха основа в технологичната реалност, кяото представляват машините. Съмнения може и трябва да има и те трябва да бъдат проверявани, но това, че някой ще каже, че някоя система може да бъде манипулирана, това не е експертно твърдение. Той трябва да каже как може да бъде манипулирана“, заяви бившият министър на електронното управление.

Божанов обясни, че от ДБ се стремят в последните години да постигнат по-голяма прозрачност в гласуването с машини.

Георги Гьоков отговори с това, че обществото трябва да бъде уверено в сигурността на машинния вот, но до тогава трябва да се гласува на хартия.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че вотът е бил манипулиран на два пъти. По думите му първият път е бил, когато "Продължаваме промяната“ са станали първи на изборите през есента на 2021 година, а вторият път на изборите на 2 октомври през миналата година.

Искрен Митев от "Продължаваме промяната“ заяви, че ако от ИТН не разбират как работи машинното гласуване, това не означава, че тя не работи. По думите му не манипулация на изборите през миналата година е довела до това, че ИТН не са влезнали в парламента, а това, че не са били отстояли обещанията си.

Кристиан Вигенин заяви, че той подкрепя машинното гласуване, но бе категоричен, че трябва да се създаде такава комисия, за да се върне доверието в изборния процес.

Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепи създаването на такава комисия. Той предложи да бъде прекратен дебатът, за да може комисията да работи по този въпрос. След като тя свърши своята работа, тогава да се водят обсъжданията в пленарната зала. По думите му "трябва да се направи такъв процес, че да убедим хората да гласуват“.