Решението за прекратяване на концесията на държавата с "Лукойл“ е политическо. Това каза Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум, в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус".

"Трябва да правим разлика между политическо решение и процедура по прекратяване на концесия, която крие редица рискове и различни начини за реализиране. Много е важно това да бъде направено с обективен и правен анализ, чрез който да се минимизират последствията за страната", поясни той.

По думите му отношенията между държавата и "Лукойл“ ще бъдат влошени, защото това е един много знаков акт на българското правителство и в Русия разбират, че този акт е политически, подчинен на общата европейска политика за ограничаване на всички икономически дейности на Русия в ЕС.

"Безспорно това беше един много сериозен източник за финансиране на войната. Правомощията на представителя на България в "Лукойл“ са изключително минимални – той е наблюдател на дейностите на дружеството без да може да оказва каквото и да е оперативно влияние върху действията, договорите, политиките и т.н.", уточни експертът.

Според него не бива да се допуска "Лукойл“ да напусне България, защото ще бъде икономически стрес за нашата икономика. "Аз лично как бих постъпил – аз бих потърсил контакт с търговското ръководство на дружеството на "Лукойл“ и специално на неговото дружество, опериращо сделките "Литаско“, и бих търсил някакъв компромисен подход. Да, отнемаме концесията, но даваме право на "Лукойл“ да оперира. Т.е. водим преговори при какви условия "Лукойл“ ще остане да оперира", обясни Хиновски.

Той добави, че няма логика в това "Лукойл“ да се изтегли от "Нефтохим“, защото това за тях са едни приходи на средства, от които те не могат да се лишат на днешния етап. "Руската икономика страда от ембаргото и от редици ограничение, а това все пак е един сериозен приход от преработката на петрол в Европейския съюз. Те няма да се изтеглят. Въпросът е на каква цена за нас ще бъде това влошаване на икономическите и политически отношения с Русия", изтъкна гостът.

Цоня Събчева