Имам много опит. Притежавам 30 години стаж, какъвто се изисква по Закона за Сметната палата – одиторски, финансово-контролен, счетоводен. Що се отнася до политическия стаж, той е от полза, но никога не трябва да се проявяват политически пристрастия в работата в Сметната палата. Така отговори председателят на Сметната палата Димитър Главчев на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Посрещам Димитър Главчев, който познаваме в различни политически превъплъщения, включително и като председател на Народното събрание! Сега Ви избраха за шеф на Сметната палата, защото сте?“.

"Политиката? Срещу Вас имаше, тихо – "Главчев е човек на ГЕРБ“?“, попита Беновска. Главчев отговори: "Всъщност обвиненията бяха, че съм ярка политическа личност. Което е похвала! Само че тя яркостта в последните две години стана малко като на руски кинескоп – намалява! Така че това мое ярко политическо блестене започна от година и половина да отслабва, без да съм се отказал. Защото аз и сега имам политически пристрастия. Важното е обаче да не го проявяваш в работата си, за което аз гарантирам, че така ще бъде!“.

Димитър Главчев категорично заяви, че няма да има чистки в Сметната палата. Още в първите си дни начело на институцията той се е опитал да успокои хората. Главчев бе категоричен, че ще търси приемственост и ще създаде нещо като консултативен съвет, в който да участват и хора от неправителствения сектор, както и бивши председатели на институцията, който да помага в работата.

Водещата Илиана Беновска постави въпроса за прозрачността и работата с медиите и припомни случая с акредитациите в Министерството на финансите и изискването на Асен Василев да се акредитират само журналисти с икономическо образование, което според нея е форма на цензура. Димитър Главчев заяви, че всяка институция сама определя каква ще бъде медийната й политика. Що се отнася до Сметната палата той ще заложи на прозрачността. В институцията ще могат да влизат не само журналисти от всички медии, но и граждани, които имат конкретни въпроси. "Като направите този консултативен съвет през септември, направете и един такъв сектор да участват и хора без икономическо образование!“, предложи Беновска. Главчев се съгласи и заяви, че това се изисква не само от международните стандарти, но е и негово лично убеждение, че трябва да има публичност и прозрачност, за да се увеличава доверието.

Димитър Главчев коментира и Образуваното дело в Конституционния съд за Установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 55, ал. 2 от Закона за Сметната палата. Той прочете становище на проф. Иван Стоянов, който казва: "Отговорът на поставения в дело номер 8 въпрос е функция на правната същност на одитния доклад. За първообраз на одитния доклад, ревизионния акт за начет има различни становища във финансово-правната литература. С издадения одите доклад компетентните органи на Сметната палата правят определени констатации. Срещу тези констатации одитираното лице има право да направи възражения в определения от Закона за Сметната палата срок. С одитния доклад не се реализира никаква отговорност“. Тоест тази отговорност се реализира, когато докладът се препрати на компетентен орган и той предприеме действия, които могат да бъдат обжалвани.

Беновска попита дали дейността на "Лукойл“ е в патримониума на Сметната палата. Димитър Главчев отговори, че в компанията няма публични средства, затова дейността ѝ се контролира от НАП. Водещата попита може ли Сметната палата да ревизира концесии и припомни, че президентът Радев е дал на Конституционния съд решението на Парламента за отнемането на концесията на пристанище "Росенец“. Димитър Главчев отговори, че концесията на "Росенец“ 100% ще стане обект на одит от Сметната палата, стига Конституционният съд да не се произнесе, че отнемането на концесията е противоконституционно.

"Премиерът Денков се закани, че ако открие някакви нарушения, ще даде служебните кабинети на прокуратурата! Вие можете ли да одитирате служебните кабинети?“, попита Беновска. Главчев отговори: "Ежегодно се одитира държавния бюджет, НЗОК и ДОО. От министерствата разбира се, по усмотрение. Вие кое предлагате да се включи в одита?“. Водещата отвърна, че предлага всички министерства да бъдат одитирани. Главчев отговори, че няма такъв ресурс. Освен това в министерствата има звена за вътрешен одит, АДФИ също има контролни функции. Той заяви: "Принципът е извадков, но най-интересните обекти, ако мога така да се изразя, се включват в програмата! Лошото е, има много такива интересни обекти! Сметната палата одитира и общини, кметове, представяте ли си какъв обем е!“.

"Какво трябва да запомним от този разговор?“, попита Беновска. Главчев отвърна: "Ами то не трябва и да го забравяме, че публичните средства са на данъкоплатците! Това също е мое убеждение, че публичните средства трябва да се пазят повече от личните! Аз много по-внимателно следя как се разходват публичните средства, отколкото личните ми!“.