Председателят на Комисията по енергетика в 49-ото Народно събрание Делян Добрев разкри, че цели 8 месеца Министерски съвет не е придвижил съгласувателно писмо до Европейската комисия, като в този период премиери на Република България са били Гълъб Донев и настоящият Николай Денков.

Това означава, че през тези 8 месеца правителство не събира свръхпечалбите на руския петролен гигант "Лукойл" и огромни средства не отиват към Фонда за енергийна сигурност за компенсиране на разходите на потребителите на бензин и дизел. Добрев обясни и последните "парламентарни хватки", с които той и колегите му се опитват да притиснат правителството. 

"На 24 януари приехме закон за компенсиране на скъпата цена на горивата - на бензина и на дизела. Сега вече имаме данни от януари до сега колко струва евтиния руски петрол, колко струва другия. Законът казва, че 70 процента от тази печалба трябва да отива в един държавен фонд за енергийна сигурност и оттам да се връща на шофьорите. Ако се спазваше законът, всеки един от вас, който кара автомобил, щеше да получава от януари до момента средно по 73 стотинки на литър. Защо не ги получава - питаме, никой не казва. Законът бил такъв, законът бил онакъв - законът, който и те са приели", обясни народният представител от ГЕРБ-СДС на предизборно събитие в сряда вечерта в Хасково.

"В закона пишело, че трябва да бъде съгласувано с Европейската комисия и те 8 месеца не са изпратили писмото. Законът е приет на 24 януари и знаете ли кога са пратили писмото? След като в закона пише, че трябва да бъде изпратено в едномесечен срок до ЕК. Те са пратили писмото на 26 септември, преди няколко дни, след като ние ги питахме писмено пратихте ли писмото", разкри парламентарните хватки Добрев.

Става въпрос за писмен отговор от Министерството на икономика на въпрос от парламентарния контрол от народния представител от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова относно изпълнението на Заключителните разпоредби на Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт от  25 септември 2023г, като въпросът очевидно е зададен в предишните дни. 

В официалния сайт на Парламента е публикувано и искането на Министерството на икономиката до постоянния представител, посланик в Постоянното представителство на България към ЕК Румен Александров, както и писмото до Генералния секретар на ЕК Илзе Юхансон, както  и до генералния директор на Правната служба на Европейската комисия Даниел Креспо, изпратено на 26 септември 2023 г. 

"И сега, за да не се оправдават, направихме изменение в този закон за компенсиране на горивата и казахме "няма да питате Европейската комисия, защото вие очевидно не искате. Само и само да започнете веднага да изпълнявате закона". То, живот и здраве, утре (бел.ред. днес, в четвъртък) ще приемем на второ четене закона, до една седмица ще бъде публикуван в Държавен вестник и още на следващия ден те трябва да започнат да прибират свръхпечалбите на Лукойл и да започнат да ги връщат на хората. Не го ли направят, това значи, че не спазват закона. Ако те не го спазват, освен да ви кажем на вас и да се опитваме с разни парламентарни хватки да го направим, друго няма какво да направим", завърши Делян Добрев.