"За да има срещу когото и да било народен представител наказателно производство, той или сам трябва да се откаже от имунитета си, или трябва Народното събрание с гласуване в зала да свали имунитета му. В правилника на НС се казва, че в зала не може по-рано от 5 дни от внасянето на искането на прокуратурата да се случи това гласуване – ние изчакахме не 5, а 7 дни. Практиката досега показва, че когато не е пожелал народният представител сам да се откаже от имунитета си, председателят на НС внася решение за съставяне на комисия, която трябва да се произнесе и съответно да се стигне до гласуване в зала. Но практиката също така показва, че когато са се създавали такива комисии, в рамките между 3 и 7 дена са излизали със съответното решение“. Това заяви зам.-председателят на БСП и народен представител от "БСП за България" Ирена Анастасова в ефира на Евроком.

И обясни: "Идеята за нашето решение, което входирахме в деловодството на НС, беше, че днес е седми ден - до седмия ден председателят на НС не е предприел нищо. Като искат комисия, тя трябваше вече да се случи“, каза Анастасова и припомни изтеклите записи от Националния съвет на ПП, където казват, че "за имунитетите ще се прави комисия, тя ще работи 6 месеца и ще се тупа топката“ и изрази притеснението на социалистите дали пък точно това не се цели.

Анастасова посочи, че ПП-ДБ и ГЕРБ пишат обща управленска програма и следователно носят обща отговорност за това, което предстои да се случва в държавата. Попитана относно ротационните министър-председатели акад. Николай Денков и Мария Габриел, тя отговори: "Целта беше те да не бъдат лидери на партии, за да може в един момент лидерите на партии да си измият ръцете с тях. В цялото общество, включително и от тези, които ревностно защитават тази коалиция и обясняват, че не е имало друг ход – в цялото общество остана привкус на нещо задкулисно, нечистоплътно“, добави тя.

Социалистката посочи, че всичко срещу което БСП се е борила като модел на управление, е наложено в страна от ГЕРБ: "Продължаваме промяната“ дойдоха на

политическата сцена с изключителната заявка, че те са анти-ГЕРБ, отричат всичко направено до момента и ще се борят също с този модел. В един момент най-върлите врагове се прегърнаха“, каза Анастасова и припомни, че БСП отдавна заявяват, че двете партии са едно и също.

Тя припомни притесненията на социалистите, че бюджетът, внесен от служебния кабинет, е предлагал размразяване на средствата от Сребърния фонд, който е създаден от БСП през 2006 г.: "Този фонд е неприкосновен и по закон парите от него не могат да се използват за нищо друго освен за пенсии на хората – и това е гаранция, че ако по една или друга причина се получат някакви сривове в пенсионното осигуряване, ние ще имаме тази гаранция – парите в Сребърния фонд“, каза Анастасова и изрази успокоение от думите на финансовия министър Асен Василев, че в бюджета, който ще се прави от редовния парламент, няма да се посяга на парите от Сребърния фонд.

"Внесохме категоричен текст, в който се казва, че средствата от Сребърния фонд не се пипат по никакъв начин, за никакви други нужди, освен за пенсиите на хората, ако се наложи“, допълни народният представител от "БСП за България“.

Анастасова припомни настояването на социалистите минималната работна заплата да стане 50% от средната за страната, което да влезе в сила от 1 юли т.г.: "Всички останали гласуваха "против“. Единствено БСП го предложи и настояваше за това. Много е тъжно, че човекът и проблемите на хората отсъстват до момента от работата на този парламент. Нашата парламентарна група счита, че народните представители са там най-напред, за да помислят за хората. Ние във всеки един момент сме поставяли на първо място проблемите на хората“, категорична бе тя.

Анастасова изрази възмущение, че останалите парламентарни групи не са подкрепили искането на БСП за увеличаване на минималната работна заплата: "През цялото време си представях как едно семейство с двама родители на минималната работна заплата в размер на 780 лв., от които човек получава чисто между 600-650 лв., с 1200 лв. и две деца – мислих си дали тези, които натискат бутоните "против“ това наше предложение, се сещат, че освен техните деца, които далеч не живеят с такива заплати на родителите си, има и други деца и 500 хил. работещи бедни на минимална работна заплата в България“, попита тя и посочи необходимостта предлаганите законопроекти да отразяват нуждите на хората.

Тя коментира и темата образователната система, като посочи, че училището е огледало на обществото и докато то не започне да цени знанието, ситуацията в училищата ще продължава да е такава. Анастасова изтъкна и проблема с възнагражденията на учителите, както и техния социален статус и изрази притеснението си от резултатите от тазгодишните матури: "18% двойки на матурата по български език – това е потресаващо. Това означава, че тези деца излизат неграмотни“, каза Анастасова и посочи необходимостта да се предприемат правилните стъпки, за да се преодолее това положение в образованието – чрез ново учебно съдържание, нов начин на подготовка и квалификация на учителите, нова материална база в училищата.

"Темпът, с който тези проблеми трябва да бъдат решавани, трябва да бъде много по-бърз, защото ако сега направим всичко, което трябва – резултатът ще го видим след 10 години. А ние и сега не правим всичко, което трябва“, каза Анастасова.