"Скептичен съм, че проблемите, които съществуват, могат да намерят разрешаване. И не само кризата в Украйна. Много от проблемите имат изключително дългосрочна перспектива и се налага решение от голям кръг държави. И на този фон ние виждаме един разлом в Европа. Русия категорично нарушава това, което беше градено като архитектура за сигурност в Европа",  това каза за Радио "Фокус" Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност, в коментар за проблемите, които очерта отиващата си 2022 година.

"Всички проблеми като несигурност в райони, близки до нас, климатични промени, ще намират още по-трудно решение. На мен ми се струва, че Русия ще се отделя още повече от Запада, от западните ценности, от западния модел, въпреки че тя приемаше тези ценности до голяма степен. Русия по-скоро ще върви към един модел, в който основна роля ще играе Китай. От тази гледна точка ние ще видим задълбочаване на противоречията в глобален мащаб между САЩ и Китай. Китай по всяка вероятност ще се опита да привлече Русия на своя страна, а както знаем, Русия е втората по големина, а пък по брой ядрени оръжия може би и първата в света сила", допълни той.

Нашите политици, а и обществото като цяло имат осъзнаването вече, че тази война, която се води на територията на Украйна, не е само война между Украйна и Русия. Тя засяга международните отношения, тя засяга европейската архитектура за сигурност, тя засяга регионалната сигурност и по този начин пряко влияе върху  България, стана ясно от думите на Божилов.

"Това, че на българска територия е развърнат контингент на НАТО, воден от Италия, е изключително позитивно, защото това е именно колективният отговор на подобни рискове и заплахи, на територията на Украйна. Но това, което все още ми се струва, че ние недостатъчно считаме себе си като натовска държава, че ние не разчитаме напълно на НАТО като отбранителен съюз – ето това е нещо ключово. Ние много рядко говорим за нас като ние, НАТО. Обикновено говорим – ето, НАТО е там, НАТО ни каза това или онова. Мисля, че един сериозен проблем е, че ние не изпълняваме нашите ангажименти които ние самите сме поели в рамките на НАТО", допълни още той.