Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е предотвратиля опит за покушение срещу двама известни руски журналисти. По-късно са повдигнати обвинения срещу седем души, които са "мотивирани от национална омраза" за убийства, в подкрепян от Украйна заговор, съобщи ТАСС и "Коммерсант".

Според ФСБ членове на неонацистката групировка "Параграф-88" са участвали в подготовката на убийствата по указание на Службата за сигурност на Украйна. Тяхна цел, според службите са главният редактор на "Россия сегодня" и RT Маргарита Симонян и журналистката Ксения Собчак.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна, коментира обвиненията, и заяви, че украинските власти нямат нужда да правят опит за убийството на главния редактор на "Россия сегодня" и RT Маргарита Симонян и журналистката Ксения Собчак. Според него те "не влияят абсолютно на нищо".

По-рано руското външно министерство нарече опита за убийство, за който ФСБ на Русия съобщи на 15 юли, "пореден опит за терористична атака срещу цивилни руски граждани, организирана от режима в Киев“.

"Категорично нямаме нужда от тях“, заявява Подоляк в ефира на телемарафона, цитат от УНИАН. "Това са очевидни неща. Те абсолютно не влияят на нищо“. Според него нито Симонян, нито Собчак "играят някаква важна роля в случващото се, както в рамките на войната като цяло, така и в рамките на загубата на позиции на Русия в глобалния свят".

Според ФСБ членове на неонацистката групировка "Параграф-88" са участвали в подготовката на убийствата по указание на Службата за сигурност на Украйна. Басманният съд арестува седем заподозрени в подготовката на убийството. Сред тях има и непълнолетен – младеж, роден през 2006 година.