Южна Корея ще увеличи количеството на военна и хуманитарна помощ, предоставена на Украйна тази година. Това е заявил президентът на Корея Юн Сук-йол, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на брифинг след разговори с президента на Украйна Володимир Зеленски.

 "Миналата година предоставихме бронежилетки, каски и други необходими боеприпаси. Надяваме се тази година нивото на нашата помощ да бъде много по-високо..." е отбелязал южнокорейският президент.

Той също така е съобщил, че през май тази година той и президентът на Украйна са се договорили за доставка на необходимото оборудване за хуманитарно разминиране.

"И ние продължаваме да го правим. Миналата година правителството на Република Корея отпусна 100 милиона долара (179.27 милиона лева) за подкрепа на Украйна. Тази година тази подкрепа ще възлезе на 150 милиона долара (268.91 милиона лева)“, е подчертал президентът.

Според Юн Сук-йол Южна Корея също планира да увеличи помощта за Украйна за възстановяване на образователната система.

"Миналата година... решихме да помогнем за възстановяването на разрушените училища. Бихме искали също така да предоставим на Украйна подкрепа за бъдещите поколения с помощта на стипендията на двамата президенти“, е обяснил той.

Подкрепата на Южна Корея за Украйна

Въпреки факта, че Южна Корея е основен износител на оръжие, страната досега е изключила възможността да изпрати смъртоносни оръжия на Украйна, ограничавайки се до несмъртоносна помощ.

По време на посещението си в Полша Юн Сук-йол заедно с полския си колега Анджей Дуда се съгласи да помогна на Украйна, а също така подписа меморандум за сътрудничество в областта на следвоенното възстановяване.

На 15 юли, президентът на Република Корея и първата дама на страната пристигнаха на необявено посещение в Киев.