Русия и Северна Корея "активно напредват" в преговорите си за потенциална оръжейна сделка, която би осигурила значителни количества боеприпаси за различни видове оръжейни системи, включително артилерия, което е най-новата индикация, че Кремъл отчаяно се опитва да се сдобие с допълнителни средства за своята неуспешна инвазия в Украйна, според новоразкрити разузнавателни данни на САЩ, предава CNN.

От администрацията на Байдън са заявили, че продължават да са обезпокоени от факта, че двете държави са в процес на преговори за доставка на оръжие и че след пътуването на руския министър на отбраната Сергей Шойгу до Северна Корея миналия месец втора делегация от руски официални лица е посетила Пхенян за по-нататъшни обсъждания на потенциална сделка.

В допълнение към втората делегация руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун са си разменили кореспонденция, в които "обещават да увеличат двустранното си сътрудничество", според координатора на стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

"Оставаме загрижени, че КНДР продължава да обмисля предоставянето на военна подкрепа на руските военни сили в Украйна и разполагаме с нова информация, която можем да споделим днес, че преговорите за въоръжаване между Русия и КНДР напредват активно", е заявил Кирби. "След тези преговори обсъждането на високо равнище може да продължи през следващите месеци."

Публичното оповестяване на новата разузнавателна информация е най-новият пример за това как администрацията на Байдън планира да продължи да разгласява усилията на Русия да избегне западните санкции и да си набави оръжия за война, както и да уведоми Северна Корея, че САЩ внимателно наблюдават тези усилия. Това е и най-подробното споделяне на доказателство, предоставено през последните месеци, за контактите на Русия със Северна Корея.

"По силата на тези потенциални сделки Русия ще получи значителни количества и множество видове боеприпаси от КНДР, които руската армия планира да използва в Украйна. Тези потенциални сделки биха могли да включват и предоставяне на суровини, които да подпомогнат руската отбранителна индустриална база", е заявил Кърби, като е обещал, че САЩ ще предприемат преки действия за налагане на санкции на всички субекти, участващи в потенциалната сделка, и призовава Пхенян да прекрати преговорите.

По-рано този месец Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на мрежа за избягване на санкции, чиято цел е да подпомага сделките с оръжие между Русия и Северна Корея.

Кърби също така заяви, че опитите на Русия да се снабдява с оръжия от места като Иран и Северна Корея са ясен сигнал за притеснението на Москва.

"Честно казано, няма друг начин да се погледне на това, освен като на отчаяние и слабост", коментира Кърби.

Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН, също обвини Русия и Северна Корея, че преговарят за оръжейна сделка по време на заседанието на Съвета за сигурност.

Грийнфийлд нарече това "срамно" и нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност, одобрени от Русия.

В края на миналата година Пхенян достави ракети и снаряди на руската наемническа група "Вагнер" за войските им в Украйна, а западни представители заявиха, че Иран е доставил на Русия оръжия за използване в Украйна. И Иран, и Северна Корея отричат тези твърдения.