Защо една магистрала, свързваща Румъния с Гърция, е от съществено значение. Това анализира в една от основните си статии днес румънският вестник Adevărul. "Властите в София решиха да предприемат мерки, след като осъзнаха, че липсата на автомобилна и железопътна транспортна инфраструктура по коридора Александруполис-Бургас-Варна-Констанца може да застраши националната сигурност. Това е маршрут от стратегически интерес, особено след като в момента липсата му затруднява доставянето на оръжие в Украйна", пише една от основните медии на северните ни съседи. "Фокус" ви я представя без редакторска намеса.

България е решена да инвестира 3 милиарда евро в магистралата, която ще свързва Варна с Констанца и гръцкото пристанище Александруполис. Пътната и железопътната магистрала са от стратегическо значение за НАТО, които ще могат да транспортират войски и оборудване, независимо дали Турция се съгласи да премине през Босфора и Дарданелите. 

Властите в София решиха да предприемат мерки, след като осъзнаха, че липсата на автомобилна и железопътна транспортна инфраструктура по коридора Александруполис-Бургас-Варна-Констанца може да застраши националната сигурност. Това е маршрут от стратегически интерес, особено след като в момента липсата му затруднява доставянето на оръжие в Украйна. Освен това е почти невъзможно да се разположи многонационална бригада на НАТО в България. Заради отбраната е необходимо да се даде приоритет на инфраструктурата, като най-важен е коридорът север-юг, с приоритет Черноморската магистрала, настояват военните, показва g4media.ro. Досега транспортните връзки по морето изоставаха от проекти като високоскоростните железопътни връзки изток-запад. 

В България ще бъде изградена инфраструктура за 6 милиарда евро за нуждите на НАТО и за граждански цели, съобщи българският министър на отбраната Тодор Тагарев след завръщането си от САЩ миналата седмица. За съфинансирането на тези проекти ще могат да се използват както пари от европейските фондове, така и от програмите на Алианса. Според Тагарев приоритетно са пътища, железопътни линии, нефтопроводи, складове, сгради за настаняване. Това ще даде възможност сегашната многонационална бойна група на батальона от около 1000 бойци да бъде разширена при необходимост до бригада, в която вече има 5000 войници от САЩ, Италия и още пет съседни на България държави. 

3 милиарда евро

По-конкретно става въпрос за инфраструктура - пътна и железопътна, която да позволи транспортирането на стоки от гръцкото пристанище Александруполис до Констанца - проект за 3 милиарда евро. Това е нещо подобно на предложението на Бойко Борисов, който предложи "Околовръстния път на Балканите", с което през 2019 г. ухажва Китай за финансиране, заедно с колегите си, премиерите на Гърция и Румъния. 

През октомври 2023 г. тази идея беше възобновена на тристранна среща на министър-председателя Николай Денков с министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис и министър-председателя на Румъния Марсел Чолаку. Заедно с Маргаритис Схинас, заместник-председател на Европейската комисия, тримата се споразумяха да ускорят изграждането на коридора, който започва от пристанището на Александруполис, минава през Кавала и стига до Констанца. В по-голямата си част този коридор от Гърция до Румъния съвпада с трасето на планираната от България АМ "Черно море", но дублиран с жп линия и енергийна инфраструктура. 

Двойна употреба

Военният анализатор Аурел Казаку каза пред "Adevărul", че Румъния определено трябва да се включи в този проект. "На първо място, говорим за стратегическия интерес. В случай на нужда, с такава магистрала ние бързо придвижваме войски и особено тежка техника между/и в Гърция, България и Румъния. Вече няма да бъдем на милостта на Турция, независимо дали ни позволява да прекосим проливите съгласно Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г. Тогава, с други думи, кацането при Александруполис и пътуването до Румъния е по-кратко , във времето, отколкото Черно море, което е едно от най-бурните морета. Освен това, което е много важно, такъв бърз път би улеснил достъпа на румънските туристи до любимата ни страна Гърция. Такъв път може да се направи и с европейски средства, като парите се усвояват за не повече от три години. Повтарям, ние вече не сме в ръцете на турците, винаги имаме достъп до Средиземно море, а пътищата ще бъдат използвани 99% от времето от цивилни“, каза Аурел Казаку.