Русия е прехвърлила на Беларус оперативно-тактически ракетни комплекси "Искандер-М", които могат да изстрелват балистични ракети. Това съобщава мониторинговата група "Беларускі Гаюн", цитирана от РБК-Украйна.

По информация на мониторинговата група "Искандерите" са пристигнали на жп гара "Осиповичи" (Могильовска област, Беларус) от село Капустин Яр в Русия. Преди това 10 комплекса са пристигнали в Беларус.

Както отбелязва "Гаюн", Четвърти централен ракетен полигон се намира в село Капустин Яр в Астраханската област на Руската федерация.

Мониторинговата група предполага, че още "Искандери" ще пристигнат в Беларус, тъй като празни вагони са заминали за Руската федерация по-рано.

"На 15 и 17 юни от жп гара Орша-Схидна до Капусти Яр са изпратени 87 празни вагона, като изпращаща страна е посочено Министерството на отбраната на Република Беларус“.

Заслужава да се отбележи, че ракетните комплекси "Искандер“ са с различни модификации: "Искандер-М“, "Искандер-К“, "Искандер-Е“. Те могат да изстрелват както крилати, така и балистични ракети. Руските военни също твърдят, че тези комплекси потенциално могат да носят ядрени бойни глави.

От началото на пълномащабната инвазия, Русия използва "Искандери" за обстрел на украински градове, пише РБК-Украйна. Такива ракети са изключително трудни за сваляне, тъй като те летят по балистична траектория.

И така, на 22 август руските сили са използвали "Искандер“, за да атакуват Кривий Рог, а на 19 август са нансесли удар с балистична ракета центъра на Чернигов.