Фондация “Светът на Мария" организира благотворителна инициатива по случай Баба Марта с цел подпомагане хора с интелектуални затруднения. Това каза за предаването “Денят на фокус" програмният директор на фондация “Светът на Мария" Миряна Сирийски.

По думите й мартениците, направени във фондацията са направени от хора, които не са сръчни поради затруднението, което имат. Предизвикателство е да се намерят такива модели, които едновременно са красиви и са достъпни като технология за направянето им. 

"Правенето на мартеници действа благотворно на хората, като едновременно има и арт, и терапевтичен елемент за тях. Това е по-скоро трудотерапия. За тях изработването на мартениците е подобна на трудовата дейност, в която те като големи хора се включват целенасочено, имат си работни сесии, има последователност, която трябва да следват. Учат се на това да изпълняват последователно, да им бъде поставена задача, която те да се стараят да направят, да я изпълнят качествено, да организират процеса си. Т.е. все такива умения, които са много важни за един човек, който търси възможност да се реализира," обясни още тя.

Миряна Сирийски сподели още, че обществото ни е толерантно към хората с интелектуални затруднения, като по скоро се среща недоверие и непознаване на спецификата на хората с интелектуални затруднения. "Тези хора са малко по-трудно разбиращи света около тях, с малко по-ниско ниво на интелектуално функциониране, понякога по-странно изглеждащи или държащи се. И естествено странностите предизвикват притеснения.“

Макар и бавно и по-трудно, но се променя и отношението на работодателите към такива хора. Според нея има вече много работодатели, които са се доверили да приемат на работа хора с интелектуални затруднения, и са много доволни. "Правенето на първата крачка и доверяването е малко по-сложно. Още повече, че е свързано с някакво усилие и ангажимент от страна на работодателя. Но ние това работим, за да ги подкрепим, насърчим, улесним във всички тези процеси. И има все нови и нови хора, които искат хора с интелектуални затруднения. А хората с интелектуални затруднения са изключително лоялни служители,“ разясни още програмният директор на фондация “Светът на Мария" Миряна Сирийски.