Още от ранни зори Баба Марта, и внуците й, Пижо и Пенда започнаха да закичват с мартеници най-ранобудните жители от населените места на община Ценово. Украсата в бели и червени цветове, свързани със символите на пролетта, засилваха внушението за събуждащата се за нов живот природа.

В общинския център Ценово обикаляха не само наследниците на Баба Марта. Всички с удоволствие се спираха, снимаха се и вземаха подарените мартеници от симпатичните Пижо и Пенда.

Двамата популярни герои от народните предания обиколиха всички институции и закичиха служителите с ръчно изработени мартеници. Пижо и Пенда бяха посрещнати с много овации и се превърнаха в най-очакваните гости за възпитаниците на детската градина. Малките палавници получиха червено-бели символи на пролетта, плетени на една кука от естествени материали. Децата с интерес изслушаха легендата за мартеницата. Мартениците бяха изработени от членовете на пенсионерски клуб "Млади сърца“.

Група от ученици от местното училище също се оказаха желани гости в учрежденията. Момчетата и момичетата подаряха и сувенири, свързани с пролетта. В първия ден на първия пролетен месец гости на Ценово бяха ученици от училището в Долна Студена, които също бяха изработили пролетни сувенири.

На дълъг път още преди да се е съмнало се отправи и Баба Марта в Караманово. В образа на добрата, весела и засмяна старица се беше преобразила секретарят на местното читалище Петя Герасимова. Преди началото на часовете тя събра и раздаде мартеници ва учениците. След това тя не пропусна да отвори вратите на кметството и да закичи служители и клиенти. Настъпващият пролетен полъх се усети най-осезателно сред палавниците от детската градина. Те изнесоха истински спектакъл от стихове и песни, посветени на пролетта.

Повече от 400 мартеници бяха изработени от активисти на читалището в Новград. На 1 март обаче най-щастливи се оказаха възрастните и самотни хора към социалния патронаж, които получиха като подарък автентична мартеничка. Читалищни дейци посетиха детската градина, училището и кметството, където подариха червено-бели символи на събуждащата се от зимен сън природа.

Баба Марта не пропусна да озари с пролетното си настроение и малките населени места като Джулюница, Кривина, Белцов и Пиперково.