Какви са плюсовите и минусите на системата "бонус-малус"? Темата коментираха в ефира на NOVA адвокатите Илия Тодоров и Елица Буенова.

"Подкрепяме подобна мярка. От години настояваме да се въведе работещ модел при застраховките "Гражданска отговорност". Сега предложената от правителството система е по-скоро при отделните застрахователи. Но те и в момента си организират някакъв "бонус-малус" според града, възрастта на водача, щетите. Хубавото е, че ще има единен регистър и досието ни ще ни следва. Въпросът е обаче какви щети ще водят до "малус". Има въпроси, които трябва да се изчистят", поясни Тодоров.

"Това, което беше пуснато като проект, е обвързано само и единствено с предявените претенции за изплащане на обезщетение. Тоест, системата "бонус -малус" ще е в интерес на застрахователите. Парите, които са предвидени да завишат застраховката "Гражданска отговорност", няма да отиват във Фонд "Пътна безопасност" или за оправяне на пътища, те ще отиват в бюджета на застрахователната компания", твърди Буенова.