(Не)партньорите в (не)коалицията играят едно много интересно танго, което е много страстно на моменти. Това каза социалният психолог доц. Николай Димитров в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус".

"Много внимават да не се настъпват. Понякога го правят, разбира се. Това, което в момента виждаме, е един пореден случай на мерене на мишци, на мерене на мускули между двете водещи (не)партньорски партии в (не)коалицията, с цел да извоюва всяка една от тях нещо за себе си през следващата ротация. Но ротация колкото и честно казано на мен да не ми се искаше изобщо да го има това правителство, ротация ще има и поне още няколко месеца ще се запази този формат. Дали ще имаме втора ротация – по-скоро се съмнявам, но със сигурност има няколко важни неща, които двете партии трябва да изпълнят като свои проекти, и това е разпределянето на регулаторните органи, на комисиите, които се занимават с регулиране на различни аспекти в държавата", обърна внимание доц. Димитров.

По думите му някой "бушон" ще изгърми със сигурност: "Ако погледнем назад във времето, за мене беше много нелогична изобщо тази "сглобка“, предвид и  психопрофила на участниците и на лидерите на партиите, които влизат в нея, и със сигурност, за да може тя да съществува, те самите правят страшно много компромиси със себе си в чисто психологически план. И г-н Борисов е човек, който ние сме виждали и друг път да хвърля кърпите и да започва всичко отначало. Сега в момента според мене той много силно стиска зъби и чака нещо да се случи, което или е обещано, или той предполага и се надява да се случи, и това крепи тази "сглобка“. Т.е. има страшно много поводи и страшно много камъчета, които биха могли да обърнат тази кола", коментира социалният психолог.

Според него "тази кола" се държи, което означава, че силите, които я крепят да не се катурне, са много стабилни и външни: "Защото очевидно хората вътре в каруцата имат проблеми с това накъде да я водят. По отношение на министър Тагарев по-скоро съм склонен да си мисля, разбира се тук винаги вариантите са 50:50, но мисля че ще бъде запазен в следващия формат на правителството, предвид това, че той пък се ползва с много силната подкрепа на партньорите ни от Европейския съюз и от НАТО. Но със сигурност ще получи ГЕРБ нещо в замяна, и то достатъчно добро и приемливо като замяна".