Затлъстяването и наднорменото тегло са една много важна и социалнозначима болест в нашето съвремие. 2/3 от населението вече попадат в тази рискова група. Това каза диетологът и ендокринолог доц. Даниела Попова в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Причините за затлъстяването и наднорменото тегло са многообразни, обясни тя. "Все още не са разгадани всички механизми. Регулацията на теглото и обмяната в човешкото тяло са доста сложни. Безспорно своята роля имат и наследствените фактори, но водеща е ролята на неправилния начин на живот, който включва неправилно и нездравословно хранене, намалена до липсваща физическа и двигателна активност, заседнал начин на живот, стресови фактори, недостатъчен сън и неправилен режим на труд и почивка“, изброи доц. Попова.

Сериозен проблем е наднорменото тегло и затлъстяването при децата. Почти 10% от тях попадат в тази група, а прогнозите са, че броят им ще нарасне до 15%. "Това е асоциирано с много други здравни проблеми. В бъдеще тези деца се превръщат във възрастни индивиди с диабет, с високо кръвно налягане, висок холестерол и много висок сърдечносъдов риск. Ако възникне в детска възраст, затлъстяването е от т.нар. хиперпластичен тип, свързано с увеличен брой мастни клетки в мастната тъкан, които се запазват и остават проблем и за възрастния индивид“, обясни ендокринологът.

По думите й превенцията на затлъстяването и наднорменото тегло трябва да започне от най-ранна детска възраст – в семейната и училищна среда. "Това са мощни фактори, които могат да бъдат използвани както за откриване на застрашените деца, така и за повлияване на този проблем. Трябва да бъде провеждано обучение по здравословно хранене и начин на живот. Често пъти самите родители също се нуждаят от напътствия в тази посока, за това да могат да изработят специален подход и грижа за тези деца“, заяви доц. Даниела Попова.

Тя посъветва родителите да се обръщат към ендокринолог при проблем с теглото на детето. Задължително е да бъде направена точна оценка на здравното състояние и ендокринния му статус. "Често пъти се откриват проблеми в щитовидната жлеза, в надбъбречните жлези, в хипофизната жлеза – те имат отношение към енергията и телесното тегло. Също така се търсят усложненията от затлъстяването, които често пъти възникват заедно с него – повишаване на кръвната захар и кръвното налягане.

Ако се открие заболяване, то подлежи на съответното лечение и контрол. Ако остане само проблемът тегло, се насочваме към един подход, който е много основен и ясен – не е нужно да бъдат търсени различни екстравагантни и ексцентрични подходи и формули. Подходът е един – храненето се намалява с 500 килокалории, а физическата активност се повишава. Така се изгражда равновесие на повишен енергоразход и малко намален енергоприем. В детска възраст има известна специфика, защото все още има растеж и развитие и трябва да се внимава с диетите. Трябва да бъде осигурен достатъчен белтък, достатъчно витамини и микронутриенти, а се намаляват главно мазнини и захари“, обясни ендокринологът.