Как да постигнем здрава и чиста кожа? Малките промени могат да окажат бърза промяна върху кожата ни и метаболизма на тялото. Кожата ни се нуждае от незаменими микроелементи, които си набавяме от храната. Само за 3-6 седмици здравето на кожата се подобрява, ако се храните с продукти от разнообразни групи, които ви набавят полезни вещества в нужните количества.

За да запазите красотата на кожата си, трябва да спазвате няколко условия. Пийте поне 2 литра вода дневно (за всяка чаша кафе се равнят две чаши вода допълнително).

Проучвания сочат, че дехидратацията след физическо усилие бързо води до промени в настроението, труднoсти в концентрацията и чести главоболия. Цялостната грижа за кожата обаче не е завършена без външното подхранване с подходящи козметични продукти.

Професор Здравка Демерджиева даде съвет и на абитуриентите.

"Не се препоръчват солариумите преди бала. Знам, че младите хора са по-напористи и не винаги приемат съветите на лекарите, но аз обичам да казвам, че те реално си плащат, за да си застаряват кожата", казва професор Здравка Демерджиева пред NOVA News.

"Фотозащита се ползва, когато сме през зимата в планината или през лятото на море. Добре е да сме защитени с UV фактор 50, а не 100. Фактор 100 се препоръчва при пациенти, които имат фотодерматози. Това са пациентите, които са изключително уязвими на ултравиолетовата радиация. Те не бива изобщо да се излагат на слънце. Добре е да се ползва UV фактор 50 като трябва да се намажат всички открити части, не само лицето. Хубаво е хората да не забравят ушите, защото те много лесно изгарят. В градска среда UV фактор 20 или 30 е напълно достатъчен за здрави хора", добави още тя.