Апостола има стотици предатели, както турци, така и българи. Това каза учителят по история Димитър Гилев в предаването "Цветовете на фокус“ на Радио "Фокус“.

Това обаче не ни прави нация от предатели, подчерта историкът. Той разказа, че след залавянето на Васил Левски е имало най-малко шест опита за неговото освобождаване от съратниците му. "От Къкрина през Ловеч, Търново и София са го пазили над 200 въоръжени заптиета – една малка армия. Има няколко опита за неговото спасяване. Народът не е изоставил своя Апостол“, разказа Димитър Гилев.

151 години след смъртта на Васил Левски продължава да има много въпросителни около неговия живот. "Тайни има и около неговото убийство – кой реално дърпа конците за убийството му, намесена ли е руската дипломация в лицето на граф Николай Игнатиев, съветва ли той османската следствена комисия да осъди Левски на смърт“, поясни историкът.

Васил Левски успява да увлече след себе си 20 000 българи, готови да умрат за Отечеството си. Той изгражда тайна държава в държавата. Априлското въстание и Руско-турската освободителна война са резултат от делото на Апостола и достойните истински българи, които го следват.

Делото на Васил Левски обаче влиза в пряк сблъсък с имперските интереси на Русия на Балканите, която като наша покровителка иска да владее доброто географско положение на България. Руската империя има интерес да контролира революционното дело в България, защото тя трябва да защитава имперските си интереси в региона. "Затова са измислени доста политически разклонения в България, насочени са доста хора да работят в руски имперски интерес – т.нар. славянофили и русофили. Руската империя няма изгода България да се освободи сама, като независима държава със свои собствени сили. Левски проповядва, че България трябва да се освободи сама и че този, който ни освободи, ще ни пороби“, поясни Димитър Гилев.

Русия не приема сценарий, в който България ще се освободи и ще постигне политическата си независимост сама. Така Левски се превръща в основна пречка и трън в очите на руската дипломация, обясни историкът. "Това е всеизвестен факт. Руската имперска политика вижда неприятел, враг в лицето на Левски и пречка за нейните имперски интереси. Съвсем логично и възможно е Русия да има сериозна намеса в революционното дело в България. Граф Игнатиев пише един доклад до руския императорски двор, в който казва, че "софийската афера е минала успешно“, като има предвид смъртната присъда на Левски“, разказа историкът.

Калина СВЕЖИН