Стотици смолянчани се включиха в честването на 151 години от гибелта на Васил Левски, предаде репортер на "Фокус“. Проявите продължиха през целия ден в града, а кулминацията започна в 18:00 часа с факелно шествие, което тръгна от народно читалище "Балкански просветил“ в квартал Райково и продължи до двора на ППМГ "Васил Левски“. То бе предвождано от Общинския духов оркестър, Трети ученически гвардейски отряд от ЕГ "Иван Вазов“, клубовете "Млади възрожденци“ в града, като в него се включиха и много ученици и граждани.

Почитта към Апостола продължи в двора на гимназията с военен ритуал от 101 Алпийски полк. Ученици от гимназията, носеща името на Дякона изнесоха кратка програма, посветена на делото и живота на Васил Левски.

Стотиците смолянчани почетоха паметта на Апостола с едноминутно мълчание и падане на колене. Честването продължи с поднасянето на венци и цветя от представителите на местната и държавната власт, духовенството, различни организации и институции, училищата от града и граждани. След това всички присъстващи изслушаха и Химна на Република България.

Отбелязването на 151 години от гибелта на Васил Левски в Смолян завърши със заря, в негова памет.

Официални гости на събитието бяха кметът на Смолян Николай Мелемов, областният управител Захари Сираков, зам.-кметът Милен Журналов, секретарят на общината Момчил Николов, председателят на Общински съвет Димитър Кацаров, началникът на РУО – Смолян Никола Запрянов, директорът на ОДМВР – Смолян ст. комисар Цветан Цанков, отец Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество и други.