Васил Левски е канонизиран не по смисъла на църквата, а по смисъла на това, че обществото има необходимост от безукорни личности. Ние самите бидейки грешни достатъчно и объркани, искаме да бъдем духовно водени от някаква такава персона. От тази гледна точка, Левски продължава да е национален лидер 150 години след гибелта му. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Веселин Методиев, историк, преподавател, бивш заместник-министър председател и министър на образованието.

По думите му ние ползваме много често политическа или обществена конюнктура, за да извисим една или друга личност: "И когато конюнктурата изчезне, въпросната личност също изчезва или по-точно величието на тази личност изчезва. Но има общочовешки неща, които държат такива личности величави непрестанно. И според мен, една от най-важните характеристики е саможертвата. Васил Левски е идеален пример за това, че той отива и се жертва. Саможертвата в онова време, пък и след това, когато са балканските войни и Първата световна, това е наистина да отидеш и да дадеш живота си, да загубиш живота си за другите", обърна внимание историкът.

Според проф. Методиев в наше време, за радост, такава саможертва в българските условия не е нужна: "Видяхме такава саможертва преди няколко дни в Русия, г-н Навални, но в България това вече не е необходимо. Хората обаче, които дават от себе си за обществото - такива хора остават в паметта."

"Дела трябват, а не думи!"

"Левски се е наслушал в цялата си работа на много думи. И е виждал, че много от хората, с които той се е опитва да гради сложна конструкция, каквато е една конспиративна организация, са готови да му дават акъл, а не да свършат работа. Той и това е видял и заради това са тези думи “Дела трябват". Защото в такава трудна работа, наистина делата вършат онова, за което той е тръгнал. Дали това е успешно или не успешно, мисля, че е много лесно да се отговори. Защото ако не беше това усилие на Левски, нямаше да има Априлско въстание, Ако нямаше Априлско въстание, великите сили нямаше да тръгнат в Цариград да правят конференция за изграждане на две автономни области и нямаше да позволят на Русия да извърши тази наказателна акция. Нямаше да възникне Княжество България, всичко това дължим на това усилие на вътрешната революционна организация на Левски", коментира проф. Веселин Методиев.