В оскотялото ни време на ротация на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода, с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен. Но макар и недостижим, той никога не крачи самотен. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на церемонията за отбелязването на 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, предаде репортер на "Фокус"

"Милиони българи продължават да отстояват идеалите на Левски - тихо и упорито, като най-чистата мяра за собствената си стойност. Именно тяхната мълчалива сила възпира онези, които в амбициите си да се приравнят с Апостола, опитват да го принизцят до себе си", заяви президентът. 

"Пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела", отбеляза още в словото си държавният глава.

"Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на Дякона, колко са създадените от него революционни комитети, кои са имената на най-близките му другари. И все пак за нас, потомците, най-истинският, най-живият спомен и образ за Апостола се крие в думите, в писмата, в легендарното тефтерче. 151 години след гибелта на Васил Левски словото му продължава да носи огромен морален заряд. В него откриваме нашия общ духовен дом, търсим опора в съмнения и несгоди, изпълваме с вяра сърцата си.

Апостолът не празнословеше, не обещаваше излишно, думите му не радваха себелюбивите. Но навсякъде го слушаха притихнали. Защото думите му бяха истински, силни и разбуждащи. Понякога горчиви, но винаги необходими – и тогава, и сега. Защото всяко поколение води своята неизбежна борба за справедливост и достойнство", каза още той.