Надявам се, че ще придобием усещането, че ще се справим с борбата с корупцията. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след приемането на законопроекта за противодействие на корупцията, предаде репортер на "Фокус“.

"Ние разписахме правила за функционирането на Комисията за борба с корупцията. Тепърва предстои да разгледаме Закона за Комисията за незаконно придобитото имущество, защото ангажимента ни към Плана за възстановяване и устойчивост беше този – разделяне на КПКОНПИ на две".

Атанасова отчете, че първоначалния приет законопроект на ГЕРБ-СДС е бил драстично променен. Според нея обаче текстовете, които окончателно бяха приети в зала, ще помогнат както за приемането ни в Шенген, така и за получаването на втория транш по ПВУ.

Тя обяви, че първата политическа сила е готова да внесе следващата седмица и законопроекта за отнемането на придобитото по престъпен начин имущество. По думите й членовете на тази комисия ще бъдат избирани по същия начин, както в Антикорупционната комисия. 

Очаква се членовете на новата Антикорупционна комисия да бъдат избрани след Нова година.