Транспортният бизнес, който работи на местния български пазар, е изключително притиснат от високи цени, а в същото време услугата, която се предоставя от Регионалното министерство и Агенция "Пътна инфраструктура“ по отношение на пътищата, е ужасна. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

"Не само, че не се подобрява услугата "Пътна инфраструктура“, а на всичкото отгоре се увеличават с 50% тол таксите. Това според нас неминуемо ще доведе и до увеличаване на инфлационните процеси, тъй като голяма част от стоките, които се потребяват от български граждани, ще бъдат натоварени с тези такси. И поради тази причина имахме уверението, че нещата ще се случат бързо. Засега обаче не виждаме светлина в тунела, не на Витиня, а в транспортния тунел", отбелза Арабаджиев и уточни, че към този момент най-големият проблем, който има Транспортният бранш в България е свързан с новите цени на тол таксите.

"Ние проведохме две срещи с министъра на транспорта и министъра на регионалното развитие. На тези срещи преди 1 юли беше обещано, че след влизане в сила на новите цени на тол системата ще има работна група, която в бърз порядък да реши да проблемите на тол системата, да се обсъдят нашите предложения, и ние между другото от самото съществуване на тол системата предлагаме различни варианти. Понеже работим в цяла Европа, знаем по какъв начин са структурирани тези системи, но за съжаление досега не сме били чути, но надявам най-накрая да бъдем чути", каза още той.

Изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи отбеляза, че е редно да се направи цял одит на системата: "Защото според нас явно голяма част от средствата, които се плащат от превозвачите и които ползват пътната инфраструктура, потъват в нечии джобове. Поне ние оставаме с такова впечатление. Освен това, тази система започна да функционира повече като система за глоби, отколкото като система за събиране на пътни такси. От началото на годината са издадени близо 30 000 електронни фиша за нарушение на тол системата, за миналата година са 6 000 за цялата година. Ние получаваме глоби, които са от порядъка между 750 и 2 500 лева, за недеклариран тол сегмент в рамките на 80 стотинки, 1.20 лева. Принудени сме да плащам глоби, които не кореспондират с реалността".