Все повече хора купуват годишни винетки преди летните отпуски, а не в началото на годината. Какво трябва да знаете за винетките преди да тръгнете на път?

Съвети как да избегнете санкции и да започнете ваканцията безпроблемно. Какво правим, ако сме забравили да купим винетка? 

Вече всички получават известия за изтекъл срок на винетката, ако са предоставили данни за контакт при покупката. Дори при плащане във физически обект, а не само онлайн. На регистриран имейл се изпраща уведомление два пъти за годишна винетка – 14 дни и 2 дни преди изтичането й. Но известията не винаги помагат и често биват забравени, ако сe отложи закупуването за момента, когато решим да пътуваме, съобщават от "Интелигентни Трафик Системи" АД, националният доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси – електронни винетки и тол и официален партньор на Агенция "Пътна инфраструктура".

Какво трябва да направим, за да нямаме такъв проблем?

Първо, проверете валидността на вашата винетка. Дали имате активна винетка може да разберете на https://vinetki.bg/check-vignette.

Можете да се регистрирате да получавате известия за изтичане на активността й, дори ако сте я купили не онлайн, а от пункт за продажба. Това става на https://register.vinetki.bg/.

За кои пътни превозни средства е необходимо да бъде закупена електронна винетка? Тя ви е необходима за леки и лекотоварни автомобили с технически допустима максимална маса до 3.5 тона. Мотоциклетите, триколките, ATV не заплащат винетни такси. Ако искате да пътувате с превозно средство над 3.5 тона като автобус или тежкотоварен автомобил, трябва да заплатите тол такса, което може да стане на https://tollpass.bg/.

Ако пътувате с кемпер или каравана как се плаща пътната такса? Ремаркета и каравани, предназначени за теглене, трябва да имат винетки. Ако общото тегло на лек автомобил и ремаркето или караваната надхвърля 3.5 тона, то покупката на електронна винетка за ремаркето или каравана е задължителна. Периодът на валидността й обаче може да е различен от този на автомобила, например само за дните на пътуването с тях.

Ако кемперите са под 3.5 тона, те пътуват с винетка, а ако са над 3.5 тона, трябва да закупите маршрутна карта. Това може да стане от този линк https://tollpass.bg/bg/routepass/wizard.

Какви са цените и периодите на валидност на електронните винетки? В зависимост от вашето пътуване, може да изберете най-подходящата: седмична - 13,00 лв., месечна - 27,00 лв., тримесечна - 48,00 лв., годишна - 87,00 лв., уикенд - 9,00 лв.

Какво значи уикенд винетка, кога започва и изтича нейната валидност? Уикенд винетката е с фиксирана валидност от петък 12:00 часа до неделя 23:59 часа.

Колко време след закупуването се активира винетката? Това става веднага след като направите плащането и може да пътувате същия ден без притеснения, независимо дали сте я купили онлайн или от физически обект. При покупка онлайн получавате PDF разписка на посочения e-mail адрес като потвърждение за успешно извършена покупка.

При проверка от страна на пътните контролните органи изисква ли се да представя доказателство или документ, че съм закупил електронна винетка? Не се изисква да представяте документ, че имате закупена електронна винетка. Контролът за наличие на валидна такава се извършва със стационарни и мобилни камери, които засичат регистрационните номера. Но иначе имате документ – това е разписката, която получавате на мейл или от обекта при извършено заплащане.

Може ли да закупите електронна винетка по-рано от планираното пътуване? Можете да закупите електронна винетка до 30 дни преди необходимата началната дата на валидност.

Какво да направите при сгрешено въвеждане на регистрационния номер? Винаги проверявайте въведените данни преди заплащане. Вписването на регистрационния номер може да бъде както на кирилица, така и на латиница, но трябва да съответства на символите в самия регистрационен номер. Въвеждат се само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимнозаменяеми. При допусната грешка корекция е възможна, като е необходимо

собственикът или ползвателят на автомобила да подаде заявление за промяна на грешно декларирани данни към БГТОЛ.

Купили сте си нов автомобил и се чудите дали винетката му е валидна? Ако сте сменили регистрационния му номер, винетката няма да е валидна, ако не сте информирате Агенция "Пътна инфраструктура“ в срок до три работни дни от сключване на договора за покупко-продажба.

Ако все пак сте тръгнали на път без подновена винетка, може лесно и удобно да купите нова на https://vinetki.bg/. Тя е валидна веднага след плащането онлайн, ако сте избрали валидността да е от деня на покупката. Дали сте санкционирани за пътуване без платени пътни такси може да проверите по всяко време на https://tollpass.bg/. Един ден след нарушението може да се информирате дали сте глобени със 70 лв., които може да заплатите онлайн на тол платформата.

Уведомленията за изтекъл срок на валидност на винетката са удобство, но съветът към всички е преди да тръгнете на път да проверите дали сте заплатили пътната такса.